HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Skrek ut sitt hat och önskade livet ur grannens barn – nu vräks hon

Nyheter Rasistiska hot, sexuella trakasserier och nattliga störningar. Det har tillhört vardagen för hyresgästerna i Uppsala under många år. En dag satt en lapp på den 60-åriga grannens dörr: "Obs, ej några svarta här".
Foto: Gry Ellebjerg

Hyreshuset ligger i ett starkt studentpräglat område på populär adress nära Uppsala centrum. Mindre populärt har det däremot varit att bo granne med kvinnan i 60-årsåldern, som under lång tid utsatt övriga boende för svåra prövningar.

Kvinnan, som varit bosatt i huset sedan 80-talet, har de drygt tio senaste åren demonstrerat sitt missnöje mot de andra hyresgästerna på en rad olika sätt.

Läs ocksåCoronan raderade Ulfs inkomst – vräks efter 44 år i samma lägenhet

Grannarnas vittnesmål var samlade i en tjock lunta papper när kvinnans beteende tidigare i år blev föremål för granskning i hyresnämnden.

Bland annat har kvinnan gjort till vana att skrika könsord, sexistiska förolämpningar och rasistiska tillmälen från sin balkong, förföljt grannar i trapphuset, hållit dem vakna på nätterna genom att banka hårt mot väggar samt filmat hyresgäster mot deras vilja.

Hyresgäster med utländsk bakgrund vittnar om att de känt sig hotade och en av dem vågade inte längre gå till tvättstugan själv, av rädsla för att träffa på 60-åringen.

Läs ocksåHalva studiebidraget går redan till hyran – nu vill värden kraftigt höja

Särskilt hårt ansatt är en kvinna i huset, som har barn med en man född utanför Sverige. Hon ska bland annat ha kallats ”fetto” och ”negerhora” och anklagats för att ”knulla sådana som Mohammed”. Den utpekade grannen ska även ha skrikit att barnet ”ska bort” och att barnet ska kastas nedför trappan, medan barnets far i sin tur uppmanats att ”åka ner till IS”.

Vid ett annat tillfället har 60-åringen satt upp en lapp på sin dörr där det stod ”Obs, ej några svarta här överhuvudtaget”.

En annan granne har undvikit allmänna utrymmen i huset sedan han av kvinnan beskrivits som en transvestit med förkärlek för att gå klädd i kjol samt anklagats för mordförsök, medan ytterligare en granne varit måltavla för blomkrukor som kastats från kvinnans fönster.

Läs ocksåHundkiss tvingar kvinna till flytt - så motiveras beslutet

Det minst sagt omfattande vittnesunderlaget gjorde hyresnämndens beslut enkelt. Trots upprepade tillsägningar från värden hade störningarna pågått i en sådan omfattning att kvinnan inte längre kunde få lov att bo kvar.

Själv anser sig kvinnan ha blivit motarbetad av de övriga hyresgästerna, som beskylls för att ljuga och förstora upp händelserna.

Hon nekar till alla fall av störningar och menar att även värden är inblandad i lögnerna.

Kvinnan överklagade beslutet – men inte heller denna gång blev hon hörsammad. Hovrätten anser att hyresnämndens bedömning är välgrundad och avslår kvinnans klagan. Hon blir nu tvungen att flytta från huset.

Läs också Därför har värden sagt upp alla hyresgäster - infekterad konflikt med stora pengar på spel Hög medelålder bland dem som beslutar i hyrestvister

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.