Annons

Skuldsatt make fick inte överta vanvårdad lägenhet

Uddevalla Hyresvärden upptäckte att lägenheten i Uddevalla var en sanitär olägenhet och ville vräka den kvinnliga hyresgästen. Då ville hon istället att maken skulle stå för kontraktet. Nu har hyresnämnden sagt sitt.
Foto: Karin Gistedt
Kvinnan ville överlåta den vanvårdade lägenheten i centrala Uddevalla till sin skuldsatte make.

Paret, båda i 40-årsåldern, bodde i lägenheten i Uddevalla och det var först när hyresvärden skulle inspektera ventilationen som misären upptäcktes. Det var så fullt med skräp i bostaden att det var svårt att röra sig, menar den privata hyresvärden. Det var väldigt smutsigt och värden anser att hyresgästerna också gjort egna elinstallationer som var farliga.

Värden gav kvinnan en påstötning att hon var tvungen att sanera och städa lägenheten, då det fanns risk för ohyra. Men när värden några veckor senare gjorde en kontroll var läget oförändrat och därmed ville också värden säga upp hyresgästen. Hon fick fram till 31 juni på sig att flytta. Men kvinnan ville då överlåta kontraktet till sin make.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Vid en kontroll av makens ekonomiska förutsättningar visade det sig att han var skuldsatt med 17 registrerade skulder hos Kronofogden och 13 betalningsanmärkningar. Detta, plus att värden anser att maken också varit delaktig i vanvården av lägenheten, gjorde att man ville säga nej till överlåtelsen av kontraktet.

Annons

Ärendet gick till hyresnämnden och efter förhandling har nämnden nu gett hyresvärden rätt. Nämnden skriver i sitt beslut att bostadsbolaget inte behöver nöja sig med mannen som hyresgäst. Han har även varit delaktig i vanvården och därmed ska paret genast flytta från lägenheten, annars riskerar de avhysning, där de får stå för kostnaderna.

Paret har inte överklagat hyresnämndens beslut och därmed står det fast.

Annons
Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.
Läs också Fick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat" Barnfamilj på nio personer kastas ut efter sena hyror – Valentine: ”Det här kommer bli jättesvårt” Gräset växer hej vilt – därför behöver hyresvärden inte klippa det Skulle göra köttbullar med spikar åt grannens hund – får bo kvar på prov

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.