Annons

Skurupshem säljer – var fjärde lägenhet blir privatägd

Skurup Mer än var fjärde hyresgäst hos Skurupshem får en ny hyresvärd. Det kommunala bostadsbolaget har sålt 293 lägenheter till Malmöbaserade Trianon.
Foto: Anders Paulsson
Maj-Britt Kjellander har bott på Östergård i Skurup i tjugo år.

Beslutet att sälja lägenheter togs redan för ett år sedan. Nu är affären klar.

– Det kan inte bli sämre i alla fall, säger Maj-Britt Kjellander, av de hyresgäster som berörs.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Det är Malmöbaserade Trianon som tar över kommunala Skurupshems 293 lägenheter på Munkaholm och Östergård i centrala Skurup från och med den 1 juli. Trianon äger idag 3 500 lägenheter och det här är första köpet utanför Malmö.

– Det är en del av vår affärsidé att äga fastigheter i Malmö med omnejd. Vi ser fram emot att vara en del av utvecklingen i Skurup, säger Olof Andersson, vd för Trianon.

Olof Andersson, vd för Trianon.

Hur kommer de boende att märka att de har fått en ny hyresvärd?
– Det finns ingen anledning till oro. Jag är säker på att Skurupshem har skött sina lägenheter och det kommer vi också att göra. Vi kommer att ha ett kontor i Skurup, hyrorna kommer att förhandlas med Hyresgästföreningen och vi kommer att helrenovera lägenheter vid omflyttningar. Ingen kommer att tvingas på något, säger Olof Andersson.

Affären har gått fort. I alla fall ur hyresgästernas perspektiv. Brevet med beskedet om att de boende ska få en ny värd damp ned på hallgolvet bara en månad innan Trianon tar över, vilket väckt en del reaktioner.

Rosita Hultberg, hyresgäst i Skurupsområdet Munkaholm.

– Det har varit alldeles för mycket hysch hysch. Vi har fått veta först nu men det måste ha varit klart länge. Jag har frågat men inte fått några svar. Och nu vet vi inget om den nya hyresvärden. Jag har försökt googla, säger Rosita Hultberg, som bor i en marklägenhet på Munkaholm.

Annons

Fem minuters bilfärd bort ligger Östergård. Här värmer försommarsolen upp innergårdarna, det är vindstilla och mellan de gulteglade trevåningshusen växer gräset högt. Madeleine Johansson har dukat upp till fika vid ett av borden. För henne kom bytet av hyresvärd som en överraskning.

Läs ocksåTrend: Fler allmännyttor säljer för att bygga nytt

– Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka men för mig kom beskedet som lite av en chock. Första gången jag fick höra talas om det var när jag öppnade brevet, säger hon.

Hon hoppas på att den nya hyresvärden ska sköta underhållet bättre än vad tycker Skurupshem har gjort.

– Lägenheterna är det inget fel på men gårdarna och uteplatserna förfaller, säger hon.

Läs ocksåAktion mot försäljning i Skurup

En bit bort, på samma gård, sitter Maj-Britt Kjellander, under ett stort parasoll. Även hon hoppas på bättring när det gäller just skötseln. Hon har bott i sin lägenhet i tjugo år.

– Jag tycker det är spännande med en ny hyresvärd. En hel del behöver göras här. Men jag har aldrig hört talas om Trianon så jag vet inget om hur de är, säger hon.

Annons

Även på Trianon har man noterat ett visst underhållsbehov.

– Vi har ju inte tillträtt än men vi har gjort en besiktning och en första bedömning och en del behöver göras, säger Olof Andersson.

För Skurupshems del ger försäljningen 247 miljoner kronor som ska användas till både nybyggnation och underhåll av de 780 lägenheter bolaget nu har kvar.

I ett pressmeddelande kommenterar Skurupshems vd, Pierre Esbjörnsson, försäljningen så här:

– Vi har fokuserat på att hitta en välkänd aktör med gott rykte och som investerar i hyresfastigheter på lång sikt. Vi är övertygade om att våra hyresgäster kommer uppleva sin nya hyresvärd på samma positiva sätt som Skurupshem.

Läs också Alingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:n Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.