HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Skyhög hyra – lägenheterna som inte går att hyra ut

Södertälje Trots extrem bostadsbrist står nya hyresrätter i Södertälje tomma. Skälet: hyresgästerna vill inte betala den rekordhöga hyran. Nu görs lägenheterna om till små kollektivboende.
Foto: Telge Bostäder/Kenneth Samuelsson
En tid efter inflytt lämnade flera hyresgäster tillbaka sina lägenheter på grund av den höga hyran.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om att bostadsrätter inte går att sälja och görs om till hyresrätter. Nu har vi även hittat exempel där hyrorna har blivit så dyra att lägenheterna inte går att hyra ut, utan måste göras om till flera smålägenheter.

Det handlar om Telge Bostäders nyproducerade lägenheter på Stockholmsberget. Hyran var den högsta hyran som förhandlats i Södertälje berättar Stefan Björk, förhandlare på Hyresgästföreningen. Den billigaste ettan har en hyra på 7 100 och den som vill flytta in i den dyraste femman får betala 19 200 kronor.

Läs ocksåHögst hyra i Södertälje: 19 000 för en femma

När lägenheterna släpptes på marknaden så gick alla åt men nu har sju fyrarummare, av totalt 72 lägenheter, lämnats tillbaka på grund av den höga hyran. Fyrorna kostar mellan 16 450 och 16 900 beroende på våningsplan.

Pontus Werlinder, tillförordnad vd på Telge Bostäder, berättar att bolaget började tänka i nya banor när lägenheterna lämnades tillbaka.
– Två av lägenheterna har lämnats till vår bostadskö. Övriga fem fyror ingår i ett pilotprojekt, kallat Co-living, ett slags kompisboende eller kollektivboende.

Annons

Praktiskt går det ut på att en fyrarummare görs om så att tre personer kan bo i lägenheten och har med varsitt rum och delat badrum, kök och vardagsrum.

Läs ocksåNya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade

– De kommer att få dela på hyran och förutom att få dem uthyrda så gör det lättare för unga att få en bostad, säger han.

Samtidigt som övriga hyresgäster nu flyttar in på Stockholmsberget så planerar bolaget för hur lägenheterna ska byggas om. Alla rum ska ha en bra och låsbar lägenhetsdörr.
– Vi diskuterar bland annat med kommunen vad som gäller när det blir flera lägenheter i en stor lägenhet, är det andra krav på brandskydd, isolering etc, säger han.

När är det inflytt?
– Vi håller på med det här nu så senare i höst är målet, säger han.

Annons
Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

Vem ska de hyras ut till?
– Jag tror det blir först till kvarn, men det bästa vore om det blir ett kompisgäng som känner varandra som flyttar in, säger han.

Ska ni bygga om fler stora lägenheter till Co-living?
– Det kan bli aktuellt i flera stora och dyra lägenheter där det är stor omflyttning, så kallade genomgångslägenheter, säger han.

Läs också Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis" Emil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.