HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Högst hyra i Södertälje: 19 000 för en femma

Södertälje Den billigaste ettan kostar 7 100 kronor och den dyraste femman 19 200 kronor. Telge Bostäders nya lägenheter på Stockholmsberget har högst förhandlade hyror i Södertälje. ”Jag tror de kommer att gå att hyra ut”, säger bolagets vd Juan Copovi Mena.
Foto: Kenneth Samuelsson
Smakar det så kostar det. På Stockholmsberget är utsikten fin men den dyraste lägenheten kostar 19 200 kronor i månaden.

Byggprocessen har pågått sedan 2011 men under nästa år är det inflyttning i de 72 lägenheterna i 16-våningshuset på Stockholmsberget i Södertälje.

Stefan Björk, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm, har förhandlat hyrorna. Den billigaste lägenheten är en etta på 34 kvadratmeter på nedre botten som kostar 7 100 kronor och den dyraste en femma på 108 kvadratmeter längst upp i huset med en 40 kvadratmeter stor terrass där hyran är 19 272 kronor
– Det är de högst förhandlade hyrorna i Södertälje. Men det är en dyr fastighet och att bygga högt är dyrt. Telge Bostäder har varit resonabla i förhandlingarna men det kostar så här mycket, säger han.

Läs ocksåEmil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringenEmil Cedersjö visar hur många bilar som står felparkerade i kvarteret Senapsfabriken. Samtidigt finns lediga parkeringsplatser som folk inte vill hyra på grund av kostnaden.

I överenskommelsen ingår att hyran höjs först 2021, så hyresgästerna slipper årlig höjning under 2019 och 2020. Stefan Björk tror inte det blir några problem att hyra ut lägenheterna de närmaste åren.
– Men jag är orolig för att de blir svåra att hyra ut om tio år, då har det nog hunnits bygga nya lägenheter som är billigare samtidigt som bostadsbristen och därmed efterfrågan på lägenheter minskat, säger han.

Juan Copovi Mena, Telge Bostäders vd, förklarar varför det blir så höga byggkostnader och hyror.
– Det är så väldigt dyrt att bygga och de tomter som finns kvar är de som inte var lönsamma att bygga på tidigare och därför blir det dyrt. Lägg till att byggprocessen tagit lång tid och att vi ska uppfylla miljökrav, då kostar det, säger han.

Hur ser du på att de är högst förhandlade hyrorna i Södertälje?
– Det blir dyrast men också kanske ett av de bästa boendena i Södertälje, det är attraktiva lägenheter.

Läs ocksåFå skyddsrum i nya stadsdelarCarolina Llanos och Anders Thorsted med Astrid, tre veckor, i vagnen bor i den nya stadsdelen Rosendal i Uppsala, som har vuxit fram efter att Sveriges skyddsrum byggdes.

Vem ska bo i de dyra lägenheterna ?
– Jag tror vi kommer att få det uthyrt. Målgrupper är unga som fått ett bra jobb och vill ha lägenhet men har kort kötid, men även äldre som säljer villan och vill ha ett bekvämt boende.

Han berättar samtidigt att bolaget håller på att ändra strategi och bygga mer kompakta lägenheter med lägre hyror.
– Är det så här dyrt att bygga så måste vi börja bygga bättre planerade lägenheter för att få ner hyran. I kommande projekt ska vi försöka bygga billigare lägenheter med det statliga investeringsstödet, säger han.

De dyra hyrorna på Stockholmsberget är så kallade presumtionshyror, vilket innebär att den framförhandlade hyran mellan Hyresgästföreningen och värden undantas vanliga bruksvärdessystemet i 15 år och inte kan jämföras med likvärdiga bostäder.

Läs ocksåHyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskareDan Norbäck, porträttbild utomhus. Han och hans kollegas forskning visar att hyresgäster och unga störs betydligt mer av buller än boende i bostadsrätt, något som förvånade forskarna.
Läs också Gotlandshems oväntade satsning – vill bygga 500 bostadsrätter Oväntat besked - hyresgäster med höga hyror slipper hyreshöjning i två år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.