HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Släng ut julen på rätt sätt i hyrerätt

Örebro Granen - en grovsopa som inte har i det gemensamma soprummet att göra. Granen - en kär grovsopa som det ses mellan fingrarna med.

I helgen som kommer ska granen enligt traditionen dansas ut. För den som bor i villa innebär det inget mer än att man kan låta granen ligga på gårdsplanen tills man ändå åker vinterns grovsopor till återvinningscentralen.

Men för dig i hyresrätt finns ingen tidsfrist. Granen ska antingen stå kvar inne i din lägenhet – eller köras till kommunens återvinningscentral. För ner i soprummet ska den inte.

Läs ocksåSopkameror halverar stöket – ändå nödlösning: ”Ger en konstig känsla hos många”Den här dagen har någon lämnat en uttjänt bäddmadrass på marken vid Mattias Hörnstens sopstation vid Peppareds torg i Balltorp. En av hyresvärden Förbos nya övervakningskameror syns i bild strax ovanför Mattias axel.

– Granar räknas som grovsopor och då är det upp till hyresgästen själv att ta hand om den, säger Anna Wassberg som är utemiljöansvarig på Karlstad Bostads AB, KBAB.

Hur det där sköts är lite från bostadsområde till bostadsområde. I Örebro till exempel är hyresgästerna i Markbacken skötsamma när det gäller granarna.

Annons

– Hyresgästerna är medvetna om hur de ska gå till väga och kör iväg sina granar. Och de som inte vet ringer och frågar och då hänvisar vi dem till kommunens återvinningscentraler, säger Nursen Josufsson som är bovärd i Markbacken.

Läs ocksåSkuldsatta erbjuds nya och dyra lägenheter – Eksam möter en tuff bostadsmarknadTre kvinnor som står sida vid sida och tittar in i kameran

Men i bostadsområdet Rosta i Örebro ser bovärdar och fastighetsskötare mellan fingrarna med just granar. Fastighetsskötarna hittar redan före tjugonde Knut 2-3 granar om dagen i området.

– Vi har någonslags tyst överenskommelse här om att vi tar hand om granarna. Vi ser ju helst att de åker med dem till återvinningscentralen, men vi bråkar inte om granar. Vi är till för hyresgästerna, säger Åke Fridell som är bovärd i Markbacken.

Annons

I Örebro kommun kan granar slängas både på återvinningscentraler och de så kallade ristipparna. Här finns en karta över platser där du kan slänga din gran i Örebro kommun.

Läs ocksåVärden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt”Värden hittade Emma Sjöbergs soppåse på marken. Sedan kom fakturan: tusen kronor jämnt. Detta trots att sopböter är otillåtna.

Och här finns en länk till återvinningscentraler och öppettider i Karlstad.

Läs också Sopböter – då behöver du inte betala: ”Det är en sorts skrämseltaktik” Så många slarvar med soporna – och så kan det straffa sig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.