Annons

Släng ut julen på rätt sätt i hyrerätt

Örebro Granen - en grovsopa som inte har i det gemensamma soprummet att göra. Granen - en kär grovsopa som det ses mellan fingrarna med.

I helgen som kommer ska granen enligt traditionen dansas ut. För den som bor i villa innebär det inget mer än att man kan låta granen ligga på gårdsplanen tills man ändå åker vinterns grovsopor till återvinningscentralen.

Men för dig i hyresrätt finns ingen tidsfrist. Granen ska antingen stå kvar inne i din lägenhet – eller köras till kommunens återvinningscentral. För ner i soprummet ska den inte.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Granar räknas som grovsopor och då är det upp till hyresgästen själv att ta hand om den, säger Anna Wassberg som är utemiljöansvarig på Karlstad Bostads AB, KBAB.

Hur det där sköts är lite från bostadsområde till bostadsområde. I Örebro till exempel är hyresgästerna i Markbacken skötsamma när det gäller granarna.

Annons

– Hyresgästerna är medvetna om hur de ska gå till väga och kör iväg sina granar. Och de som inte vet ringer och frågar och då hänvisar vi dem till kommunens återvinningscentraler, säger Nursen Josufsson som är bovärd i Markbacken.

Läs ocksåSlängde fyra sopsäckar i fel tunna – kan vräkas efter slarvetHänder som knyter ihop en svart sopsäck och en övervakningskamera.

Men i bostadsområdet Rosta i Örebro ser bovärdar och fastighetsskötare mellan fingrarna med just granar. Fastighetsskötarna hittar redan före tjugonde Knut 2-3 granar om dagen i området.

– Vi har någonslags tyst överenskommelse här om att vi tar hand om granarna. Vi ser ju helst att de åker med dem till återvinningscentralen, men vi bråkar inte om granar. Vi är till för hyresgästerna, säger Åke Fridell som är bovärd i Markbacken.

Annons

I Örebro kommun kan granar slängas både på återvinningscentraler och de så kallade ristipparna. Här finns en karta över platser där du kan slänga din gran i Örebro kommun.

Läs ocksåKvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"Kollage med tre bilder. Örebrobostäders skylt i rött. En siluett av en kvinna med långt hår och en blå lagbok.

Och här finns en länk till återvinningscentraler och öppettider i Karlstad.

Läs också Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla" Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.