Annons

Slarvig värd granskas – igen

Uddevalla I dag tog hyresnämnden upp två ärenden kring fastighetsägaren Peter Mahony. Det är tredje sammanträdet sedan hösten 2011 som handlar om hyreshusen i Lane Ryr.

Trots två åtgärdsförelägganden i hyresnämnden har Peter Mahony inte fixat ett antal brister i hyreshusen utanför Uddevalla. Senaste beslutet i hyresnämnden var förenat med vite som kunde dömas ut om inte något hänt senast 15 december.

Först 14 februari var dåligt fungerande spisfläktar i tre lägenheter åtgärdade. Skadade köksluckor, tapetsering och anläggningen av en dagvattenledning hör till bristerna som fortfarande finns kvar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I dag tog hyresnämnden upp frågan om utdömandet av vitet på 20 000 kronor. Dessutom behandlades Hyresgästföreningens krav om förvaltningsåläggande. Om värden inte skrivit avtal om skötseln med en extern förvaltare senast 1 april vill Hyresgästföreningens jurist Lena Walther att hyresnämnden i stället beslutar om den strängare åtgärden tvångsförvaltning.
– Felen är inte så allvarliga, men fastighetsägaren visar inget intresse och kommer säkerligen fortsätta att strunta i underhållet, sa hon under sammanträdet.

Annons

Peter Mahony själv dök inte upp. I ett brev till hyresnämnden skriver han att dialogen med hyresgästerna är god. Fastighetsägaren refererar till olika överenskommelser, bland annat ska en hyresgäst ha gått med på att tapetsera själv och fått pengar för detta. Enligt brevet betraktar Mahony saken som avslutad.

Men att en hyresgäst fått pengar för att tapetsera själv stämmer inte enligt Lena Walther.
– Det är anmärkningsvärt att fastighetsägaren lämnar oriktiga uppgifter till nämnden, säger hon.

Annons
Läs ocksåOvanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvarEn delad bild. På den ena en man som tittar in i kameran. På den andra en skylt med airbnb.

Hyresnämnden räknar med att kunna fatta beslut i båda ärendena nästa vecka.

Fakta: Tvångsförvaltning

​Om en hyresvärd grovt missköter sina fastigheter kan hyresnämnden besluta om tvångsförvaltning.
Värden tvingas då lämna över hela ansvaret för fastighet­en till en annan förvaltare, som tar in hyrorna och sköter huset, vanligtvis i en period på tre år. Nya beslut om tvångsförvaltning tas om det krävs.
Endast kommuner och Hyresgästföreningen kan ansöka om tvångsförvaltning.

Läs också Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.