Annons

Slåss för övernattningslägenhet – för att sköta egna hyreshus

Göteborg Familjen äger flera hyreshus och bor på en egen gård. Ändå vägrar de släppa taget om sin övernattningslägenhet i Göteborg – som värden hellre vill hyra ut till permanentboende.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Pixabay

Lägenheten, en etta med kokvrå, ligger granne med Liseberg och bara ett stenkast från Göteborgs evenemangsstråk.

Tidigare var det mannen i familjen som stod som hyresgäst. Men han blev uppsagd förra året, efter en juridisk strid om kontraktet som pågått i mer än ett år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hans sambo hävdade då att lägenheten var deras gemensamma bostad, och att hon behövde få bo kvar. Det fick hon också rätt till, och kontraktet skrevs över på henne.

I verkligheten bor paret på en gård i Mellansverige, drygt 50 mil från ettan i Göteborg. De äger gården gemensamt, och har varit skrivna där i över tio år.

Men kvinnan menar att hon behöver lägenheten i Göteborg som komplementbostad. Hon uppger att hon regelbundet jobbar i Göteborgsområdet, med fastighetsskötsel och förvaltning i sambons verksamhet.

Läs ocksåHyresvärd stoppas från att byta till sig lägenhet i sitt eget husCollage Stockholms stadshus/Götaplatsen Göteborg

Men hyresvärden har inte sett några bevis på det. Tvärt om menar bostadsbolaget att paret borde kunna lösa en sådan extralägenhet genom sitt eget fastighetsbestånd.

Annons

Kvinnans sambo äger nämligen flera egna hyreshus, samt ytterligare ett antal fristående bostadshus som han hyr ut.

Enligt hyresvärden är det i själva verket parets dotter som har bott i ettan och varit skriven där, i flera omgångar. Föräldrarna menar å sin sida att hon har varit inneboende hos dem under sina studier i Göteborg.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Det har också funnits en hyresskuld för den aktuella lägenheten, eftersom hyresgästen inte har betalat in de senaste årens hyreshöjning. Skulden på en dryg tusenlapp betalades in först i somras.

Kvinnan som nu står på kontraktet säger att hon varken fått några hyresavier eller information om några hyreshöjningar.

Värden menar att kvinnan inte behöver lägenheten, och har sagt upp kontraktet trots hennes protester. Under hösten har ärendet prövats av hyresnämnden i Göteborg.

Annons

Enligt hyresnämndens beslut kan det i undantagsfall vara okej att behålla en lägenhet som komplementbostad även om man egentligen bor på annat håll. Men då måste lägenheten verkligen vara nödvändig, för arbete eller studier.

Det är hyresgästen som måste bevisa att så är fallet. Men i det aktuella Göteborgsfallet tycker inte hyresnämnden att det räcker med de muntliga garantierna från kvinnan och hennes sambo. Några fler bevis har paret inte lagt fram.

Därför väger det tyngre att ettan vid Liseberg ska kunna hyras ut till någon som behöver bo där permanent, och hyresnämnden ger värden rätt att riva hyreskontraktet.

Men än är sista ordet inte sagt – beslutet har nu överklagats till Svea hovrätt.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.