Annons

Slipper flytta trots hyresskuld

Uddevalla Privatvärden ville säga upp två hyresgäster på grund av hyresskulder. Trots att de har betalat för lite får de bo kvar, bestämmer hyresnämnden.

I höstas sa en privatvärd utanför Uddevalla upp hyresgästerna i två lägenheter på grund av att de inte betalat de nya nivåerna efter hyresförhandlingarna 2011, 2012 och 2013.

När ansökningen till hyresnämnden kom in i höstas var ett par skyldiga drygt 6 200 kronor medan en kvinna hade en skuld på knappt 3 000 kronor.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hyresgästerna motsatte sig uppsägningen. Enligt dem har hyresvärden har inte påtalat att de har betalat för lite hyra. De får inga hyresavier och måste själva räkna ut vad höjningen blir.
Paret i den ena lägenheten påpekade dessutom att värden inte gjort förbättringar som utlovades redan 2010 och som var en förutsättning för höjda hyror.

Hyresnämnden har avgjort båda ärendena till hyresgästernas fördel.

Annons

Kvinnan har bevisat att hon betalat den hyra som värden uppgett i april 2012. Värden har därefter inte sagt något om att hon betalar för lite. Det fick hon veta när varnings- och uppsägningsbreven kom i juni och juli 2013, alltså en till två månader efter höjningen i maj samma år.
Att kvinnan har en viss hyresskuld är därför inte tillräckligt för att hon ska bli uppsagd enligt hyresnämnden.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

Paret i den andra lägenheten får också bo kvar. Värden har inte motsatt sig deras version, att brister skulle åtgärdas innan en höjning kunde bli aktuell, men däremot sagt att hyresgästerna inte släppt in hantverkare. Att det är därför brister kvarstår fick paret veta först i ansökningarna till hyresnämnden.

Enligt hyresnämnden har värden inte varit tillräckligt tydlig om hur allvarliga konsekvenserna kan bli av ofullständigt betalda hyror, inte förrän uppsägningen kom på tal.
De missade hyresinbetalningarna är inte tillräckligt allvarliga för att paret ska förlora sin bostad.

Annons

Hyresnämnden förutsätter att hyresgästerna betalar sina skulder till värden omgående.

Läs ocksåGräset växer hej vilt – därför behöver hyresvärden inte klippa detEn vildvuxen gräsmatta
Läs också Hyrde ut svart utan nyckel – par fick ta balkongvägen Vräkt efter socialens hyresmiss – kommunen anmälde sig själv för allvarliga brister Släkting stämdes för hyres­skuld på över 80 000 kronor: "Jag fick en chock"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.