Annons

Slipper flytta trots hyresskuld

Uddevalla Privatvärden ville säga upp två hyresgäster på grund av hyresskulder. Trots att de har betalat för lite får de bo kvar, bestämmer hyresnämnden.

I höstas sa en privatvärd utanför Uddevalla upp hyresgästerna i två lägenheter på grund av att de inte betalat de nya nivåerna efter hyresförhandlingarna 2011, 2012 och 2013.

När ansökningen till hyresnämnden kom in i höstas var ett par skyldiga drygt 6 200 kronor medan en kvinna hade en skuld på knappt 3 000 kronor.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresgästerna motsatte sig uppsägningen. Enligt dem har hyresvärden har inte påtalat att de har betalat för lite hyra. De får inga hyresavier och måste själva räkna ut vad höjningen blir.
Paret i den ena lägenheten påpekade dessutom att värden inte gjort förbättringar som utlovades redan 2010 och som var en förutsättning för höjda hyror.

Hyresnämnden har avgjort båda ärendena till hyresgästernas fördel.

Annons

Kvinnan har bevisat att hon betalat den hyra som värden uppgett i april 2012. Värden har därefter inte sagt något om att hon betalar för lite. Det fick hon veta när varnings- och uppsägningsbreven kom i juni och juli 2013, alltså en till två månader efter höjningen i maj samma år.
Att kvinnan har en viss hyresskuld är därför inte tillräckligt för att hon ska bli uppsagd enligt hyresnämnden.

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

Paret i den andra lägenheten får också bo kvar. Värden har inte motsatt sig deras version, att brister skulle åtgärdas innan en höjning kunde bli aktuell, men däremot sagt att hyresgästerna inte släppt in hantverkare. Att det är därför brister kvarstår fick paret veta först i ansökningarna till hyresnämnden.

Enligt hyresnämnden har värden inte varit tillräckligt tydlig om hur allvarliga konsekvenserna kan bli av ofullständigt betalda hyror, inte förrän uppsägningen kom på tal.
De missade hyresinbetalningarna är inte tillräckligt allvarliga för att paret ska förlora sin bostad.

Annons

Hyresnämnden förutsätter att hyresgästerna betalar sina skulder till värden omgående.

Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.
Läs också Betalade ingen hyra på fem år – nu har dödsboet en kvarts miljon i hyresskuld Barnfamilj vräks efter socialtjänstens miss – fyrabarnsmamman: ”Det stressar mig varje dag” Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.