HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Slipper värdens hyreskrav på över 10 000 kronor

Solna En retroaktiv hyreshöjning på över 10 000 kronor. Det hotet har vilat över hyresgäster i Råsunda och protesterna har varit starka. Nu återkallar Signalisten ärendet i hyresnämnden.
Foto: Ida Karlsson
Arne Eriksson, Helene Peiper och Margareta Örnlund har under flera månader protesterat mot planerna på kraftigt höjd hyra.

Helene Peiper har tillsammans med andra hyresgäster samlat ihop nästan 150 namn i protest mot planerna.

– Folk har varit förtvivlade. När vi fick höra om den här enorma höjningen så kände vi att det här går inte.

Läs också60-procentig hyreschock väntar 83-åriga Blanka i Solna

För henne hade det handlat om en höjning av hyran på 15 procent –  i andra fall hade det motsvarat 22 procent.

– Jag skulle inte klara en sån höjning. Inte en chans. Under corona och allt. Det är inte mänskligt. Jag vill bo kvar här.

Hyresgästerna menar att det kommunala bostadsbolaget Signalisten vill plocka in pengar.

Läs ocksåChockhöjd hyra för flera tusen hyresgästerPelle Löfgren som bor i Signalistens hyreshus i Bagartorp tycker att det är onödigt att hela kök ska rivas ut. Han skulle gärna ha kvar originalskåpen från 60-talet.

– De säger att de måste höja hyrorna för att de ska överleva. Men det är en stiftelse. De ska inte vara ute efter att tjäna pengar. Så många miljoner de går med vinst med varje år, och så ska vi betala tusen kronor mer i hyra. Jag köper inte det här, säger Helene Peiper.

I maj höjdes hyrorna med 1,95 procent för de som bor hos Signalisten i Solna. Trots den höjningen fortsatte bostadsbolaget att driva kravet på en extra höjning.

År 2019 genomfördes besiktningar av lägenheter i Råsunda, Ritorp och Frösunda. Utifrån det menade Signalisten att hyrorna låg för lågt. Bolaget ville höja hyran kraftigt och ville ge hyresgästerna en retroaktiv höjning från 1 januari 2020.

Läs ocksåFryst hyra eller lite högre höjning – nu ska det bli rättvist i Kalix

I juli kom beskedet att på grund av pandemin så sköts höjningen upp i Frösunda och Ritorp, däremot inte i Råsunda och de omkring 570 lägenheter som omfattades där.

Margareta Örnlund, Arne Eriksson och Helene Peiper, med protestlistorna där nästan 150 hyresgäster i Råsunda skrivit under mot Signalistens krav på hyreshöjningar.

Arne Eriksson, 83 år, som hyrt av Signalisten i Råsunda i nästan 60 år, säger att hotet om en retroaktiv höjning blev droppen.

– Att som äldre kasta upp 17 000 eller 15 000 kronor på ett bräde. Det hade kunnat bli tiotusentals kronor när förhandlingar drar ut på tiden. Var ska de pengarna tas ifrån? Man har väl annat att lägga pengar på när man kommer upp i åldern. Folk blir oroliga undan för undan.

Signalisten skriver i sin årsredovisning att hyrorna måste höjas för att klara det stora behovet av ny- och ombyggnation under de kommande fem till tio åren. Samtidigt är koncernens ekonomiska resultat starkt och uppgick till över 67 miljoner 2019, den högsta siffran sedan 2014.

Helene Peiper skickade in den långa protestlistan till Signalisten för några veckor sedan. Nyligen kom beskedet att bolaget drar tillbaka ärendet i hyresnämnden.

När Hem & Hyra når Signalistens vd efter upprepade försök vill Lars Jolérus inte säga varför ärendet är återkallat.

– Det här ärendet anser vi pågår, oavsett om det ligger i hyresnämnden eller inte, så det vill jag inte kommentera. Vi betraktar det inte som en återkallelse.

Om ni inte betraktar det som en återkallelse – vad är det då?

– Vi kommer fortsätta diskutera med hyresgästföreningen om just det ärendet. Det är inte på något sätt avslutat.

Men hyresgästföreningen förklarar att ärendet är avslutat.

Liz Grennstam, ordförande för hyresgästföreningens förhandlingsdelegation, säger att deras utgångspunkt har varit att Signalisten inte har rätt att höja hyran då den redan är förhandlad, och att bolaget därför inte kan kräva hyresbetalningar retroaktivt från första januari.

– Eftersom hyran redan höjts kan det inte ske igen förrän efter sex månader. Det visar lagen. Att Signalisten gick in och ville ha ytterligare en höjning var klantigt.

Enligt rådande regelverk kan inte hyran höjas innan den 1 november, förklarar hon.

– Ingen är gladare än vi om ärendet återkallats och Signalisten är villig att föra en dialog med oss. Vi vill inte se några 22-procentiga höjningar.

Hon påpekar att Signalisten bildats som ett stöd för bostadsförsörjningen i kommunen.

– De anser att hyrorna är för låga, men det ska de vara. Det ska vara rättesnöret. Det borde vara de ekonomiskt svaga som man i första hand värnar om. I Signalistens stadgar står det att bolaget ska erbjuda ”enkelt och praktiskt inredda lägenheter….. till lägsta möjliga pris”.

Liz Grennstam undrar hur bolaget ser på sitt uppdrag.

– Ambitionen de har nu verkar vara att driva upp hyrorna till högsta möjliga nivå.

Årets hyresförhandlingar har just satt igång.

Efter Hem & Hyra berättade om återkallelsen har Signalisten återigen startat en process för att göra en bruksvärdesprövning i Råsunda för att höja hyrorna för att de tycker att de är för låga. Den här gången vill Signalisten höja hyrorna från 1 februari 2021. Hur det kommer sluta kommer Hem & Hyra fortsätta rapportera om.

Läs också Ingen trygghet och skyhög hyra – Sonja, 77, känner sig lurad Konflikt om renovering i Kortedala – rädsla för hyreschock

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.