HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Orterna som kan få nya bostäder

Gotland 12-16 nya lägenheter i Slite, Klintehamn eller Roma. Det kan bli verklighet om Gotlandshem väljer att bygga nya bostäder utanför Visby. Beslut i frågan väntas under våren.

Kommunägda bostadsbolaget Gotlandshem har under vintern undersökt vilka orter på landsbygden som är mest intressanta när det gäller att bygga nya bostäder utanför Visby. Cirka 30 000 enkäter har skickats ut till personer som står i bolagets bostadskö. Omkring en tredjedel har skickat in svar bland annat på frågor om önskemål kring läge, standard och hyresnivåer.

Resultatet visar att majoriteten helst vill bo i Visby, men att det även finns ett visst intresse för att bo utanför staden. Cirka 5 procent av de svarande, omkring 500 personer, uppger att de föredrar en nybyggd lägenhet utanför Visby. De populäraste bostadsorterna är Slite, Klintehamn och Roma.

Läs ocksåGotlandshem utreds för upphandlingsbrott

— Det här är orter där vi redan har lägenheter, där det finns etablerad service och som ligger på pendlingsavstånd till Visby. Nu gäller det att se var det finns byggklar mark och att det är i ett attraktivt läge, sjönära eller i centrum, förklarar Mats Ågren (S), styrelseordförande i Gotlandshem.

Men att bygga nytt utanför Visby innebär flera utmaningar, enligt bolaget. Förutom att hitta tomtmark ska den ekonomiska kalkylen gå ihop och hyresgästerna vara beredda att betala de nybyggnadshyror som blir.

”Att lyckas bygga till en hyra som våra potentiella hyresgäster på landet kan leva med kommer bli otroligt utmanande för oss. I undersökningen refererar vi till hyresnivåer liknande nyproduktionen i Visby, vilket i sig skulle vara riktigt utmanande att få till, och vi ser att intresset då sjunker mycket snabbt”, skriver Elisabeth Kalkhäll, vd för Gotlandshem, i ett pressmeddelande.

Läs ocksåHyresgäst vann strid om uthyrning i andra hand

Gotlandshem kommer nu att utreda frågan om nya bostäder närmare. Men tiden börjar att bli knapp. Enligt ägardirektivet ska bolaget ha påbörjat nyproduktion på landsbygden senast 2020.

— Vi kommer att ta upp frågan i styrelsen på mötet i april. Man brukar få räkna med ett års byggtid så i slutet av 2018 eller början av 2019 så behöver vi ha satt spaden i jorden, säger Mats Ågren.

Läs också Ovanlig lägenhet lockade många De fixar jobbet själva och får ned hyran Nya ägare får tumme upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.