HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Slut med värme och vatten i hyran för Salemstadens hyresgäster

Nyheter Trots protester blir det individuell mätning av värme- och vattenförbrukning för alla 35 hyresgäster hos bostadsrättsföreningen Salemstaden, enligt beslut i Svea hovrätt.

Beslutet innebär att kallhyror införs. Hyresvärden befrias från skyldigheten att förse lägenheterna med värme och vatten, och hyresgästerna får teckna egna avtal med leverantörerna.

Samtidigt sänks hyrorna.

Läs ocksåHyresgäster slipper moms på egen el- och vattennota

Huvudregeln är att rörliga hyror inte är rillåtna. Men det kan göras undantag för värme, vatten och avlopp.

Brf Salemstaden har 384 lägenheter inrymda i 84 radhus.

Annons

De 349 bostadsrätterna har redan gått över till individuell mätning av förbrukningen, men några hyresgäster motsatte sig förändringen. Hyresvärden gick då till hyresnämnden, som gav klartecken för övergången till individuell mätning.

Läs ocksåUddevallahem vill införa personlig vattennota

Hyresgästerna öveklagade till Svea hovrätt, utan framgång.

Hyresgästerna ville veta mer om vad övergången till kallhyror skulle innebära för den enskilda lägenheten, och befarade att det skulle uppstå orättvisor. Hyresgästerna pekade också på risken att hyresvärden skulle strunta i energibesparande åtgärder som bättre isolering bland annat av fönster om hyresgästerna själva ska betala för energiförbrukningen.

Annons

Hyresvärden påpekade att det är en fördel för hyresgästerna att själva kunna påverka kosstnaden för värme och vatten. Värden säger sig vara lika intresserad av energibesparande åtgärder som andra fastighetsägare. När exempelvis taken läggs om omfattas alla hus, både bostadsrätter och hyreslägenheter.

Läs ocksåBoverket sågar vattenmätare i varenda lägenhet

Tidigare i år visade det sig att de tidigare planerna på obligatorisk indivduell mätning av värme och vatten är på väg att skrotas (Fördyrande mätkrav slopas).

Läs också Storförbrukare får betala för värmen hos Platen Fördyrande mätkrav slopas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.