HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster slipper moms på egen el- och vattennota

Nyheter Individuell mätning av el, vatten och gas ska inte beläggas med moms. Det slår Skatterättsnämnden fast i ett förhandsbeslut.
Foto: Jacob Kindesjö
Inte momspliktigt. Individuell mätning av el, gas och vatten ska inte beläggas med moms, anser Skatterättsnämnden.

Allt fler hyresgäster får betala för el, gas och vattenförbrukning separat i stället för på hyresavin. Framför allt i nyproducerade lägenheter. Det anses bland annat ge en miljömässig vinst eftersom hyresgästerna då blir mer sparsamma.

Skatteverket har emellertid ansett att individuell debitering är momspliktig. Något som inte är fallet när dessa kostnader inkluderas i hyran, eftersom den inte är momspliktig.
Men Skatterättsnämnden håller inte med Skatteverket. Hyresgäster ska inte betala moms när el, gas och vatten betalas separat.

Läs också''Individuell mätning ska inte vara enda åtgärden''

Förutom en besparing för hyresgästerna innebär Skatterättsnämndens förhandsbesked att hotet om ökad administration för värdarna är undanröjt – åtminstone tillfälligt. Skatteverket ska nämligen överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen.

Susanna Höglund, chefsekonom på allmännyttans paraplyorganisation Sabo, är ändå positiv.

– Moms hade blivit en svårhanterlig administration. Det hade funnits en risk att färre bolag infört individuell mätning. Skatteverkets ställningstagande krockar med miljöambitioner, säger Susanna Höglund.
Besked från Högsta förvaltningsdomstolen väntas komma inom ett halvår.

Läs också"Egna energinotor är ett miljardslöseri"
Läs också Pojke föll sex meter när balkongen gav vika – hyresvärden dömd på nytt Hyresvärd slarvade med deposition på 23 000 kronor – nya ägaren tvingas betala igen Om hyresvärden stämmer dig - så gör du för att inte bli ruinerad i rätten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.