Annons

Snabbare byggstart är bra, men botar inte bostadsbristen

Nyheter Bra på sitt sätt, men otillräckligt. Hyresgästföreningens utredare Jonas Hagetoft måttligt imponerad av regeringens förslag till enklare byggregler, och hoppas på mer.

Enklare byggplanering ger bättre förutsättningar för bostadsbyggandet. Men det är förändringar på marginalen som inte kommer att leda till särskilt många nya bostäder.

Det säger Jonas Hagetoft om regeringens förslag till förenklade byggregler. Förslaget har lämnats till lagrådet som ska granska juridiken, därefter lämnar regeringen sitt förslag till riksdagen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är mycket annat som behövs, exempelvis regional samordning, säger Hagetoft. Där är en utredning på gång.

– Viktigast är ändå ekonomin. Där har regeringen inga planer, vad jag vet.
Hagetoft efterlyser statliga stimulanser för bostadsbyggandet.

Annons

– Redan nu, med nuvarande bygg- och planregler, finns det planlagd mark där det bara är att sätta spaden i jorden. Men företagen anser inte att det lönar sig.

Läs ocksåDärför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"

Hagetoft tror att förändringarna får störst betydelse för de mindre byggbolagen.

– De stora har anpassat sig till den nuvarande ordningen. De är inte lika utlämnade till samhällets regler som de mindre aktörerna.

Enligt Hagetoft skulle byggandet stimuleras om hyresrätter och bostadsrätter behandlades lika skattemässigt. Bostadsrättsägaren får dra av räntorna i sin inkomstdeklaration, motsvarande skattelättnad finns inte för hyresgästerna.

Annons
Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

– Bostadsbeskattningskommittén har visat att skillnaden mellan en nybyggd hyresrätt och en nybyggd bostadsrätt är 3 000 kronor i månaden. Om de båda boendeformerna behandlades lika skulle byggandet öka, tror Hagetoft.

– Regeringen har krattat manegen. Nu väntar vi bara på att artisterna (kommuner och byggbolag) ska göra entré!

Läs också Vill ha lag om anpassning som gäller hela landet Krympta studentbostäder fick snabb välsignelse Boverket föreslår ännu mindre studentbostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.