Annons

Snart dags för ägarlägenheter i Trelleborg

Trelleborg ​Trelleborgshem blir ett av de första kommunala bolagen som bygger ägarlägenheter. I höst påbörjar man bygget av fyra höghus på Sockerbrukstomten i centrala Trelleborg. Sammanlagt 100 lägenheter ska byggas, varav ett 30-tal ägarlägenheter.

​- Vi vill prova detta, det är en spännande ny möjlighet. Och vi tror att det innebär en kvalitet för området. Fördelen är att vi får en blandad upplåtelseform på den här tomten, säger Kent Jönsson, vd på Trelleborgshem.

Den borgerliga majoriteten i riksdagen fattade nyligen beslut om att tillåta ägarlägenheter i Sverige från och med den 1 maj i år. Förhoppningen från politikerna är att rörligheten på bostadsmarknaden ska öka och att fler lägenheter byggs. Kritikerna har varnat för spekulation och höga andrahandshyror.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kent Jönsson tror inte att det finns någon större risk för spekulation.

Annons

– Nej, det har med prissättningen att göra. Vi har inte bestämt hur mycket det ska kosta ännu, det är viktigt att priset blir rätt, om det ska ligga i nivå med bostadsrätt eller småhus. Det ska vara attraktivt för trelleborgarna, säger han.

Han ser ägarlägenheter som ett tänkbart sätt för Trelleborgshem att sätt finansiera framtida satsningar på nybyggda hyresrätter.

Läs ocksåMonika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade ingetEn kvinna och en man som står på varsin sida om en stor skylt med Kopparstadens logga på.

Stephan Bali, ordförande för Hyresgästföreningen i Trelleborg, är inte lika förtjust.

Annons

– Det är inte det bästa alternativet. Det bästa hade varit att bygga hyreslägenheter istället. En satsning på ägarlägenheter drabbar dem som sämst ställda, som inte har råd att ta lån för att köpa sig en lägenhet, säger han.

Fakta: Ägarlägenheter


Ägarlägenheter skiljer sig från bostadsrätter genom att var och en har lagfart på sin lägenhet som på en villa.
En ägarlägenhet kan ägaren hyra ut som han eller hon vill och behöver inte söka tillstånd vilket kan vara fallet i bostadsrättsförening.
 De gemensamma angelägenheterna som yttre underhåll sköts av en gemensamhetsförening, liknande en villaförening.

Läs också Kommunal värd blev privat: Därför betalar Ganimete 25 procent högre hyra än grannen Birgit Ny ägare till 800 allmännyttiga lägenheter i Trelleborg Till salu: 800 av allmännyttans lägenheter Beslut: Upp till 1 000 av Trelleborghems lägenheter säljs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.