Annons

Snart förhandlas din hyra

Gävleborg Det börjar dra ihop sig till årets förhandlingsomgång. Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle återanvänder fjolårets förhandlingstaktik – att sätta ökad press på bolagen.

De flesta bostadsbolag som region Aros-Gävle brukar förhandla om hyrorna med har påkallat förhandling inför 2015. Däremot har hittills bara ett konkret yrkande kommit in: från Fastighetsägarna i Uppsala som begär mellan 1,7 och 3,7 procent.

– Vi har bokat in en del möten med bostadsbolagen i slutet på oktober och början på november. Då ska vi titta på ekonomiska underlag och har kanske hunnit få en del yrkanden. I vissa fall kan det ta två tre träffar innan bolagen presenterar ett yrkande, säger Mårten Gulin, förhandlingschef i region Aros-Gävle.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Regionen tänker använda sig av samma förhandlingsstrategi som i fjol. Då satte Hyresgästföreningen en extra press på bolagen att visa hur de tänker använda pengarna från de ökade hyresintäkterna. Orsaken är att ränteläget i år liksom i fjol är lågt och att konsumentprisindex ligger still. Många bostadsbolag har ett eftersatt behov av fastighetsunderhåll, och vill därför höja hyrorna för att få råd att renovera.

– Om man vill höja hyrorna när det är låga räntor och konsumentprisindex inte har rört sig, så gäller det att kunna belägga vad yrkandet beror på. Bolagen måste visa varje behov av hyreshöjning.

Annons

Hur tycker du att taktiken fungerade i fjol?

Läs ocksåTusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med””Man bara skakar på huvudet”, säger hyresgästen Marita Andersson som själv har mångårig erfarenhet som förtroendevald inom Hyresgästföreningen. Hennes hyresvärd Västerstaden försökte smyghöja hyran på samma sätt för tre år sedan. Nu tänker hon och maken återigen fortsätta betala den gamla hyran tills förhandlingen är klar.

– Alla bolag var tvungna att lägga upp ett underlag, inte bara komma med siffror utan även presentera en plan för sitt underhållsbehov. Efter det tog vi ställning till om yrkandet verkade rimligt eller om det var alldeles för mycket.

I fjol höjdes hyrorna i region Aros-Gävle med i snitt 1,85 procent, eller 17,09 kronor per kvadratmeter. I procentsatsen ingår inte Uppsalahem, som till skillnad från de flesta kommunala bostadsbolag höjer hyrorna från den 1 juli i stället från den 1 januari.

Annons

Hem och Hyra har frågat tre förhandlare hur de förbereder sig inför höstens hyresförhandlingar, se svar i spalten till höger.

Läs ocksåStriden om hyrorna: Förhandlingar strandade – osäkert läge för hyresgäster i MalmöSedelbunt med ett rött kryss över.
Läs också Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta De första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningen Förhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.