HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Social tvättstuga i nya ungdomslägenheter på Lidingö

Stockholm I höst står 74 nya ungdomslägenheter klara i Larsberg på Lidingö. Det är John Mattson Fastighetsföretagen AB som bygger huset, som blir 11 våningar högt med 50 små ettor, 21 tvåor och tre kollektivlägenheter. Vad hyran landar på är inte klart än men någonstans mellan 6900 och 7300 kronor i månaden för en etta.
Foto: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor.
Idéskiss: Det höga vita huset till vänster är U25-huset.

Huset, som heter U25, byggs på Agavägen 40 i Larsberg. Förutom lägenheterna byggs det även en stor gemensam terrass och en lokal för affärsverksamhet på gatunivå – där ett microbryggeri planeras som lokalhyresgäst.

Tvättstugan hamnar på första våningen, med utsikt över entrén.

Läs ocksåUnga vill hellre äga än hyra

– Det finns en social tanke bakom placeringen, att tvättstugan ska bli en mötesplats. Vi har idéer om att ha flera verksamheter i samma lokal, som cykelreparation eller ett hörn med symaskiner. Ingenting är bestämt än, vi vill att ungdomarna ska få vara med och bestämma vad det blir, säger Anna Bellander, kommunikationschef för John Mattson.

Lägenheterna släpps på bostadsförmedlingen i maj för ungdomar mellan 18 och 25 år.

Ungdomar som har varit folkbokförda på Lidingö de senaste sex månaderna får förtur till 70 procent av lägenheterna.

Läs ocksåKlaras gräddfil till eget hem − Eidars ungdomslyaKlara Spett var först med att flytta in i Eidars nya ungdomslägenheter på Stensmedjan i Trollhättan.

– Man måste stå i Bostadsförmedlingens kö och man ska uppfylla de krav som vi ställer på inkomst, säger Anna Bellander.

Hyrorna är inte slutligt bestämda än, men kommer att ligga mellan cirka 6900 och 7300 kronor i månaden för en etta på 23 kvadratmeter.

– Det kan tyckas vara höga hyror, men vi bygger med kvalitet och med tanke på långsiktighet, så att husets standard håller för lång tid framöver. Det är ingen lyxstandard, men kvalitetsnivån är viktig eftersom det blir en del ruljans i uthyrningen, då ungdomarna kan bo i lägenheterna i max fyra år.

Läs ocksåÄldreboende blev ungdomshus i BarkarbyMadelen Malm visade sin nya lägenhet när ungdomshuset invigdes.

I huset byggs tre kollektivlägenheter med fyra rum, för ungdomar som vill dela bostad. De lägenheterna kommer inte att förmedlas via bostadsförmedlingen.

– De kommer eventuellt att hyras ut via en annan aktör som har så kallad coliving som affärsverksamhet. Vi vill gärna experimentera lite kring hur man kan hitta boendelösningar och hur man kan få in en blandning av ungdomar, säger Anna Bellander.

Fakta: Ungdomslägenheter

Är du mellan 18 och 25 år och står i bostadskön till bostadsförmedlingen i Stockholm har du chans att få en ungdomsbostad. I vissa fall gäller en högre åldersgräns på 27 eller 30 år.

Under 2018 förmedlade bostadsförmedlingen i Stockholm totalt 1462 ungdomslägenheter.

213 000 unga vuxna är ofrivilligt hemmaboende visar en rapport från Hyresgästföreningen 2017.

Läs också Fler bostäder för äldre på Lidingö – men inte till studenter Unga går före i kön i Varberg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.