Annons

Sökes: 550 000 bostäder

Nyheter Det måste byggas mer än en halv miljon bostäder i Sverige för att täcka det framtida behovet. Den bedömningen gör Boverket i sin analys över hur bostadssituationen kommer att se ut år 2020.​

​För första gången på tio år presenterar nu Boverket en prognos över det framtida byggbehovet. Och det måste byggas rejält i Sverige för att kommande generationer ska ha någonstans att bo, enligt Boverkets analys.

Annons
550 000 bostäder närmare bestämt, 30 600 stycken om året. Störst är behovet i de tre storstadsregionerna. I Stockholm kommer det att år 2020 behövas 191 000 nya bostäder, i Göteborg 94 514 och i Malmö 65 592.
 
Martin Hedenmo är analyschef på Boverket.
– Vi har utgått från den förväntade befolkningsutvecklingen i landet och översatt den till antalet hushåll. Därefter har vi räknat med att varje hushåll behöver en bostad samt lagt till en liten bostadsreserv, säger han till Hem & Hyra.
Det kommande byggbehovet väntas nå sin topp runt 2010-2012 då det tidiga 90-talets babyboomers ska flytta hemifrån, enligt Boverkets analys. Men det betyder inte att byggandet bör anpassas efter just den åldersgruppen, enligt Martin Hedenmo.
– Nej, de blir ju också äldre samtidigt som gruppen minskar efter 2012, säger Martin Hedenmo. 
 
Även om en halv miljon bostäder, 30 600 om året, låter mycket så är inte Martin Hedenmo särskilt orolig. Han anser att dagens bostadsbyggande ligger i fas med det framtida behovet.
– Ja, vi på Boverket tycker det. Det byggs ju i snitt 35-36 000 lägenheter om året de närmaste åren, säger han.
Har ni gjort en indelning efter upplåtelseform, det vill säga hur många hyresrätter, bostadsrätter och egnahem som behövs i framtiden?
– Nej, det har vi inte gjort eftersom det i mångt och mycket är en politisk fråga. Vissa tycker att det är bra med många hyresrätter, andra prioriterar ägandet, säger Martin Hedenmo.
 
Martin Hedenmo poängterar att analysen endast är en beräkning som kan komma att förändras under åren.
– Ökar invandringen, så ökar ju även antalet hushåll vilket leder till ett större byggbehov, säger Martin Hedenmo.
 

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Folkets hus till salu kan bli bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.