Annons

Sonen fick ta över lägenhet i Varberg trots sina skulder

Varberg Trots försörjningsstöd och skulder får en Varbergsbo ta över sin mors lägenhet sedan hon flyttat in på ålderdomshem. Värden, som först nekat, får bakläxa av hyresnämnden.
Äldre kvinnas hand
Foto: Pixabay

Den äldre kvinnan har bott i den aktuella lägenheten i många år. De senaste åren har hon delat bostaden med sin vuxne son.

När kvinnan närmade sig 90-årsåldern fick hon plats på ett äldreboende. Hon ville då överlåta lägenheten på sonen. Men det ville inte den privata hyresvärden gå med på.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Visserligen ifrågasätter inte värden att mor och son faktiskt har bott tillsammans på adressen under en längre tid. Men sonens inkomst består av försörjningsstöd, det som tidigare kallades socialbidrag. Dessutom har han betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden.

Annons

Värden tyckte därför inte att det gick att lita på att sonen verkligen skulle kunna betala hyran på sikt. Värden har också hänvisat till varningsbrev som ska ha skickats till mannen efter påstådda störningar, vid flera tillfällen de senaste åren.

Men motparten, som fått hjälp av Hyresgästföreningen, framhåller att sonen har skött hyresinbetalningarna prickfritt. Han har inga hyresskulder, och nekar även till att ha orsakat några störningar.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Nyligen avgjordes ärendet i Hyres- och arrendenämnden i Göteborg. Värden saknar andra bevis på störningar än just varningsbreven. Nämnden konstaterar att de numera har fått några år på nacken, och därmed duger de inte som skäl till att avvisa sonen som olämplig.

Annons

Hyresnämnden pekar också på att försörjningsstödet faktiskt avser att täcka hela hyran, och att det bör duga som säkerhet. Därmed får sonen rätt att överta kontraktet på mammans lägenhet, trots värdens invändningar.

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" I jakten på hyresgäster - ungdomsrabatt ska fylla tomma lägenheter Lennarts vägran att flytta kostade för mycket – nu tänker värden om 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.