Annons

Sopslarv riskerar ge högre hyror på Gotland

Gotland ​Sopsorteringen fungerar dåligt i Gotlandshems bostadsområden. Det ger ökade kostnader för bolaget, vilket kan leda till högre hyror.

​För några månader sedan togs den så kallade grindhämtningen bort på Gotland, av kostnadsskäl. Tidigare hämtades glas, tidningar med mera vid gotlänningarnas bostäder, på samma sätt som man hämtar hushållssopor. Men numera måste man själv frakta skräpet till en återvinningsstation.

Många av Gotlandshems bostadsområden har egna återvinningsstationer, som bara ska vara till för hyresgästerna. Men Anders Hördin, hyresgäst och ordförande för Hyresgästföreningen på Gotland, tror att de utnyttjas även av personer som inte bor hos Gotlandshem.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– När grindhämtningen försvann eskalerade sopslarvet, säger Anders Hördin.

Han bor i området Gråbo i Visby.

– Där är det staket runt sopstationen och bara hyresgästerna har nycklar till grinden. Men staketet går inte tillräckligt högt upp så man kan kasta sopor över det. Det ser förskräckligt ut.

Annons
Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

Han tror att det till viss del är lata hyresgäster som missköter sig, men att en hel del av skräpet kommer från andra.

– Det har gått så långt att bolaget som hämtar soporna har börjat dela ut gult kort till Gotlandshem varje gång som soporna är för dåligt sorterade. Sen blir det rött kort och då får alla sopor gå som brännbart, vilket blir mycket dyrare för Gotlandshem, säger Anders Hördin.

– Det kan leda till att hyrorna måste höjas. I så fall blir det ett kollektivt straff som drabbar alla, även dem som inte missköter sig. De finns förstås de som sopsorterar exemplariskt. Jag själv till exempel, försäkrar han.

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

Hyresgästföreningen arbetar för att försöka förmå hyresgästerna att sortera bättre.

Annons

– Vi har tryckt upp informationsfoldrar tillsammans med Gotlandshem och satt upp anslag i trappuppgångarna.

Anders Hördin hör ibland argumentet att det är jobbigt att sortera eftersom det tar så mycket plats hemma. Eller att det är meningslöst att vara ordentlig när grannen inte är det.

– Man måste förstå att slarvet kostar i slutänden, även för en själv. Jag tror att det handlar om att lära sig rutinerna med sopsortering. När man väl har gjort det så är det inte så jobbigt längre.

Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.