Annons

Sotenäsbostäder kräver rejäl hyreshöjning

Sotenäs ​Kommunala Sotenäsbostäder vill höja hyrorna vid årsskiftet. Kravet är på drygt 4 procent för den som har varmhyra. – Det känns tufft att höja, men värmetillägget har legat still i många år, säger bolagets vd Hélene Stranne.

​Sotenäsbostäder vill ha 2,5 procent mer för lägenheter med kallhyra och 4,4 procent för bostäder där värmen ingår. För en normaltrea innebär det 124 respektive 252 kronor mer per månad.
– Jag tycker att kravet är lite högt med tanke på hur den ekonomiska situationen i samhället ser ut, säger Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Fridolfsson.
Han är däremot nöjd över att bolaget kommit igång bra med underhållet efter de senaste årens förhandlingsomgångar.
– Det är alltid en balansgång mellan underhåll och hyreshöjning. Vi får se var vi hamnar i december, säger han.

Den främsta orsaken till kravet är just bolagets underhållssatsningar. I nästa års budget är 15 miljoner avsatt till olika åtgärder. Bland annat fortsätter arbetet med att byta ut gamla kylar och frysar. En annan dyr post är yttre underhåll, till exempel målning av fasader, översyn av hängrännor och lekplatser.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I år vill Sotenäsbostäder ha betalt för värmen i bostäder där det ingår.
– Vi tog upp frågan redan vid förra årets förhandlingar, eftersom värmetillägget legat still i flera år. Priserna har gått upp och vi har nu ett underskott på 467 000 kronor, säger Hélene Stranne.

Annons

Enligt Håkan Fridolfsson är det bara runt 25 procent av Sotenäsbostäders hyresgäster som har varmhyra. Om det är så att bolaget har ökade kostnader för värmen så ska det regleras säger han.
– Vi måste försöka hitta en lösning, så att värmetillägget inte belastar det övriga beståndet.

Hittills är det ovanligt sparsamt med krav från bolagen. På flera håll i landet har parterna kommit överens om oförändrade hyror. Nollavtal hägrar även för förhandlarna i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.
– Visst är det så att vi tittar på det, men vi förhandlar varje företag för sig, säger Håkan Fridolfsson.
Sotenäsbostäder sticker inte under stol med att man har dragit nytta av de låga räntorna.
– Ja, vi har det jättebra! Men räntevinsterna går till ökat underhåll, säger Hélene Stranne. 

Annons
Läs ocksåRäddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

Förhandlingarna börjar den 1 december.

Fakta: Sotenäsbostäder kräver rejäl hyreshöjning

Hyrorna hos SotenäsbostäderSotenäsbostäder har knappt 1 000 bostäder. Genomsnittshyran ligger på 917 kronor per kvadrat. Det är tredje högsta snitthyran i Fyrbodalområdet. Inför förhandlingarna om 2009 års hyror krävde bolaget en höjning på 4,77 procent. Resultatet blev att kallhyran höjdes med 2 procent. 

Läs också Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Demonstration mot rekordhöga hyreskrav i Biskopsgården Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.