Annons

Spadtag för gröna kvarter får vänta

Örebro Örebro bostäder och Skanska skulle förnya Vivalla i projektet "Mitt gröna kvarter". Men nu har en annan entreprenör överklagat upphandlingen.

I dag, tisdag, var det meningen att Örebro bostäder, Öbo, tillsammans med Skanska skulle presentera planerna för storsatsningen på Vivalla. 600 miljoner kronor ska användas i projektet ”Mitt gröna kvarter”.

Men i sista stund fick allt blåsas av sedan en annan, mindre entreprenör anmält Öbo:s upphandling och val av Skanska till förvaltningsrätten i Karlstad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det gör att hela projektet får vänta. Hur länge är det ingen som vet.

– Det här är så ovanligt att jag aldrig varit med om det tidigare. Nu försöker vi få en överblick över hur lång tid det här kan ta. Vi hade ju räknat med att komma igång nu, men det här kan ta allt från några veckor till några månader. Och så är det semestertider och sånt kan fördröja det än mer, säger Ulf Rohlén som är vd på Öbo.

I sin ansökan om överprövning framgår det att NA-bygg i Hallsberg tycker att Öbo inte genomfört upphandlingen i enlighet med lagen om offentlig upphandling. Bland annat när det gäller den så kallade anbudsvärderingen.

Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

Hade Öbo hållt sig till lagen, tror företaget att de och inte Skanska tilldelats uppgiften att förnya Vivalla.

Annons

Därför ansöker NA-bygg hos Förvaltningsrätten om överprövning, något som kan komma att innebära att hela anbudsförfarandet görs om.

För Öbos del sätts ”Mitt gröna kvarter” på väntetid.

Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

– Det betyder inga jättegrejer ekonomiskt. Hyresgästerna har flyttat ut ur ett hus så det handlar om tomhyror på kanske 50-60 000 kronor i månaden. Å andra sidan kanske hyresgäster i det andra huset kan bo kvar längre. Vi känner att vi inte gjort något fel men man måste vara ödmjuk och låta det här ha sin gång, säger Ulf Rohlén.

En viktig del i projektet är att låta arbetslösa få jobb under projekt-tiden. Men att det första spadtaget nu skjuts upp, påverkar inte någon enskild person eftersom processen inte kommit så långt.

– Det är inte klart än vilka som ska ingå, så det är inga som står och trampar och tror det ska få arbete i augusti.

Annons

Hem & Hyra har tidigare skrivit om ”Mitt gröna kvarter” eftersom många hyresgäster blev oroliga för vilka hyreshöjningar som renoveringarna för med sig. Dessutom ska hus rivas.

När området står klart ska husen vara mer energieffektiva, tidigare har de dragit i genomsnitt 50 procent mer energi än i Öbo:s övriga bestånd.

Även hyresgästerna ska ges möjlighet att leva mer miljövänligt till exempel genom individuell mätning av vatten. Dessutom ska gårdarna och närmiljön förnyas.

Läs också Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.