Annons

Hyresgästföreningen: ”Avskedet av Mariehus vd kan drabba hyresgästerna”

Mariestad Mariehus vd Stefan Rånes har avskedats. Orsaken är att han låtit bli att berätta om en en bisyssla. "Det är ett förhastat beslut som kan komma att stå hyresgästerna dyrt", säger Fredrik Marcusson, Hyresgästföreningen.
Fredrik Marcusson, Hyresgästföreningen, oroas över turbulensen efter att Mariehus vd sparkats.
Foto: Karin Gistedt
Fredrik Marcusson, Hyresgästföreningen, oroas över turbulensen efter att Mariehus vd sparkats.

– Det är ett sorgligt besked som skadar Mariehus och som försvårar våra förhandlingar med bolaget, säger Fredrik Marcusson, förtroendevald inom Hyresgästföreningen.

Först med att berätta vad som hänt var Mariestadstidningen. Samma tidning som, i början av maj, uppmärksammade Mariehus styrelse om att Stefan Rånes hade en bisyssla. Tillsammans med sin hustru driver Rånes ett familjeföretag som ska bygga elva radhus i grannkommunen Skövde.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Enligt det anställningsavtal som Rånes ingick när han började som vd för Mariehus för tre år sedan ska han anmäla eventuella bisysslor och få dem godkända av styrelsen. Eftersom han inte gjort det inleddes en utredning av revisionsfirman PwC. När utredningen visade att Stefan Rånes brutit mot avtalet gällande bisysslor bestämde sig styrelsen för att avskeda honom med omedelbar verkan. Det blir alltså ingen uppsägningstid eller avgångsvederlag.

– Självklart borde han ha informerat styrelsen om sin bisyssla och rättat sig efter vad som gäller. Men att avskeda honom och låta honom gå från ena dagen till den andra, det är förhastat, säger Fredrik Marcusson, som bara någon dag innan avskedet suttit vid förhandlingsbordet med Stefan Rånes.

– Den förhandlingen handlade om fläktar och ventilation i några av Mariehus fastigheter. Vi kom överens men frågan är vem som ska underteckna protokollet nu när Stefan Rånäs inte är kvar, säger Fredrik Marcusson och tillägger att det är fler förhandlingar på gång gällande underhåll och renoveringar.

Annons
Läs ocksåStenungsundshems vd får lämna sin post med omedelbar verkan

– Såna här beslut skapar oro och får processer att stanna upp. Det är inget som hyresgästerna vinner på. Ur förhandlingssynpunkt har våra kontakter med Stefan Rånes fungerat väl.

En styrelseledamot som reserverade sig mot avskedsbeslutet var Per Rosengren (V). Enligt honom är Stefan Rånes agerande inte tillräckligt för att ge honom avsked. Till Mariestadstidningen säger Rosengren han befarar att affären kan komma att kosta Marieshus stora pengar.

– Det blir säkert ett ärende för arbetsdomstolen. Då handlar det inte om bara tolv månaders lön, utan i slutändan blir det helt andra summor.

Läs ocksåSparkad kommunal bostads-vd förlorade i skiljenämnd – tvingas betala drygt en miljon kronorMariehus, skylt

Fredrik Marcusson håller med:

Annons

– Om det här går vidare till arbetsdomstolen och det visar sig att styrelsen gjort fel när de avskedade Rånes kan det bli gigantiska kostnader och då är risken att hyresgästerna drabbas.

Det är inte första gången det är turbulent inom Mariestads kommunala bostadsbolag. För tre år sedan slutade den omstridde vd:n Jari Lalli. Hem & Hyra har genom åren granskat bolaget och dess affärer i en rad artiklar.

Fakta: Detta gäller vid avsked

Det är skillnad mellan att bli avskedad och bli uppsagd. Vid avsked måste personen omgående lämna arbetsplatsen. Vid uppsägning finns det en uppsägningstid. Den som blir avskedad får lämna anställningen omedelbart och har inte längre rätt till lön och andra anställningsförmåner. En arbetsgivare får avskeda en anställd enbart om han eller hon grovt har misskött sin anställning.

Den som blir uppsagd behåller löne- och anställningsvillkoren under hela uppsägningstiden, men måste vara beredd att jobba under uppsägningstiden.

Källa: Unionen / Mariestadstidningen

Läs också Sparkades från Mariehus - Gör vd-comeback i Töreboda Renovering i Mariestad skjuts fram på grund av corona Hyresrätter trots allt på Hamngatan i Mariestad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.