HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Spelade bort hyran – får en andra chans

Malmö Han spelade hellre bort pengarna än betalade hyran och var nära att förlora sitt hem. På tio år har antalet spelmissbrukare nära fördubblats. När skulderna växer riskerar många vräkning.
Foto: Pixabay/Gry Ellebjerg

Hade hyresvärden inte förbarmat sig över mannen hade han hamnat på gatan. Det berättade den spelberoende hyresgästen i hyresnämnden när värden och han möttes för förhandling. I sista stund räddades hyreskontraktet kvar.

Hyresvärden hade fått nog av mannens slarv med hyrorna och sagt upp honom. Redan i somras ville hyresvärden att hyresgästen skulle ha lämnat i sin lägenhet, en liten etta i centrala Malmö. Men mannen ville inte flytta och fallet hamnade på hyresnämndens bord.

Läs ocksåSpelberoendet förstörde hans liv

Under förhandlingarna berättade mannen att han var spelmissbrukare. Beroendet hade lett till att han förlorat kontrollen över sin egen ekonomi och hyresinbetalningarna hade blivit liggande. Men när hyran förblev obetald och han insåg att han riskerade att förlora sitt hem vände han sig till socialen och fick hjälp. Hyresskulden på 10 000 kronor är betald och de senaste hyrorna har kommit in i tid. Nu har han spelmissbruket under kontroll, berättade han.

Under sittande förhandling gick hyresvärden, MKB i Malmö, med på en förlikning. Värden skrev ett så kallat korttidskontrakt med den spelberoende hyresgästen. Mannen fick med andra en ny chans, men trillar han dit igen kan han sägas upp med en månads varsel.

Malmöbon är inte ensam om att riskera hyreskontraktet på grund av spelmissbruk. Även om andelen som spelar för pengar har minskat i Sverige, har antalet spelmissbrukare nära fördubblats de senaste tio åren, från 24 000 till 45 000 personer. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten. Många skuldsätter sig för livet, en del får lämna både arbete och bostad.

– Vi har någon som hör av sig varje vecka till oss som har hamnat i sitsen att de riskerar att vräkas, säger Mikael Forsberg, rådgivare på Spelberoendes förening i Malmö.

Enligt honom är det nätcasinon och livebetting på olika sporter som gjort att allt fler hamnar i ett spelberoende och att skuldsättningen bland de drabbade ökat över tid.

– Det är ett beroende som är likställt med missbruk av alkohol och narkotika. Hjärnan blir kidnappad och många tror att de ska vinna tillbaka de pengar som de förlorat. Konsekvenserna blir väldigt allvarliga. Mitt råd är att kontakta hyresvärden och be om en avbetalningsplan om man hamnar efter med hyran, säger Mikael Forsberg.

HÄR FINNS HJÄLP ATT FÅ:
Har du eller någon du känner spelproblem? Det finns hjälp att få. På Stödlinjen finns första hjälpen mot spelproblem. Du kan också stänga av dig från alla spel som kräver registrering på spelpaus.se. Du kan även vända dig till din kommun eller till en ideell organisation: spelberoendegruppen, spelberoendes riksförbund eller spelstopp.nu.

Fakta: Betala hyran i tid!
  • Betalar du hyran för sent kan hyresvärden säga upp dig.
  • Du har tre veckor på dig att betala från det att värden uppmanat dig.
  • Betalar du inte efter tre veckor är risken stor att du tvingas flytta.
  • Betalar du för sent upprepade gånger kan det räcka för att du ska förlora din lägenhet, även om du inte har någon hyresskuld till värden.
  • Läs mer på Hyresgästföreningens webb.
Fakta: Vad är spelmissbruk?
  • Spelmissbruk räknas som en beroendesjukdom och ett psykiatriskt sjukdomstillstånd.
  • Behandling ges i form av bland annat kognitiv beteendeterapi.
  • 340 000 personer i Sverige har någon grad av spelproblem. 45 000 räknas som spelmissbrukare.
  • Andelen med riskabelt spelande är högre bland arbetare jämfört med tjänstemän, arbetslösa jämfört med yrkesarbetande och personer födda utanför Europa jämfört med personer födda i Sverige.
  • Två procent av kvinnorna har ett riskabelt spelande jämfört med sex procent bland männen.

Källa: Region Skåne och Folkhälsomyndigheten


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.