Annons

Spelmissbruk ingen ursäkt – familj vräks

Landskrona Varje månad förde mannen över pengar till kvinnan. Men de gick inte till hyran – istället spelade hon bort dem. Spelmissbruk är ingen ursäkt, menar tingsrätten. Familjen döms att flytta.
Foto: Pixabay/Gry Ellebjerg

Det är kvinnan som står på kontraktet men mannen har gått i borgen för henne. Det ska därmed visa sig att domen också får stora ekonomiska konsekvenser för honom.

När hyresvärden inte fick några pengar för hyror trots påminnelser blev kvinnan uppsagd. I nästa skede blev hon stämd vid Lunds tingsrätt i slutet av maj.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu har tingsrätten kommit med sin dom. Enligt den har målet blivit avgjort på skriftliga handlingar.

Gör allt för att få bo kvar

Enligt mannen fick han först i juni veta om det allvarliga läget, nämligen att hans sambo har spelat bort alla pengar som skulle gå till mat och räkningar. Han säger att han är villig att göra allt han kan för att få bo kvar, och önskar att sambons beteende inte ska drabba honom och barnen.

Annons

Kvinnan berättar att hennes spelberoende har blivit värre med tiden då hon har försökt att vinna tillbaka pengar hon har förlorat. Varje månad har sambon i god tro fört över pengar till henne. Vart pengarna har gått har hon dolt för honom. Nu skäms hon för att sätta sambon och barnen på gatan. Hon vädjar om att han ska få ta över kontraktet.

Läs ocksåHyresgästen "stoppade huvudet i sanden" - är skyldig värden över 100 000 kronorUppsägning av hyresavtal och tingsrätten i Linköping.

41 000 kronor plus rättegångskostnader

Tingsrätten konstaterar att det inte råder någon tvist om hyresvärden har rätt till hyrespengarna. Att det finns ett spelmissbruk påverkar inte domslutet:  Tingsrätten skriver ”Vad svararande har anfört saknar bäring på skyldigheten att erlägga hyra i tid”.

Lägenhetens månadshyra ligger på 9 100 kronor. Kvinna döms att betala cirka 41 000 kronor i obetalda hyror. Till det tillkommer rättegångskostnader på cirka 16 000 kronor. Eftersom mannen har gått i borgen för kvinnans betalningar ”såsom egen skuld” ska skulden betalat solidariskt, det vill säga den är också hans.

Annons

Enligt domen har kvinnan inte längre någon rätt till lägenheten. Flyttar hon inte självmant har hyresvärden rätt att avhysa henne.

Läs ocksåHos kommunala Förbo blir du spärrad för dåliga referenser – i tio år: ”Inte proportionerligt”
Fakta:  Vad är spelmissbruk?
 • Spelmissbruk räknas som en beroendesjukdom och ett psykiatriskt sjukdomstillstånd.
 • Behandling ges i form av bland annat kognitiv beteendeterapi.
 • 340 000 personer i Sverige har någon grad av spelproblem. 45 000 räknas som spelmissbrukare. (2019)
 • Andelen med riskabelt spelande är högre bland arbetare jämfört med tjänstemän, arbetslösa jämfört med yrkesarbetande och personer födda utanför Europa jämfört med personer födda i Sverige.
 • Två procent av kvinnorna har ett riskabelt spelande jämfört med sex procent bland männen.
  Källa: Region Skåne och Folkhälsomyndigheten
Fakta: Betala hyran i tid!
 • Betalar du hyran för sent kan hyresvärden säga upp dig.
 • Du har tre veckor på dig att betala från det att värden uppmanat dig.
 • Betalar du inte efter tre veckor är risken stor att du tvingas flytta.
 • Betalar du för sent upprepade gånger kan det räcka för att du ska förlora din lägenhet, även om du inte har någon hyresskuld till värden.
Läs också Peter fick en psykos – spärrad i tio år från att söka lägenheter i fyra kommuner Kvinna hittades inlåst i förråd – nu vräks en man i huset Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.