HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Spiken i kistan för fritidshuset på Bodele?

Uddevalla Nu har hyresnämnden sagt sitt om Gunnar Janzons fritidshus på Bodele i Uddevalla. Hyresnämnden ger kommunen rätt att riva huset. Gunnar Jansson får bara ha huset kvar till sista augusti i år.
Foto: Karin Gistedt
Rivningshot. Nu har hyresnämnden sagt sitt om det sista fritidshuset på Gustafsberg som kommunen vill riva.

Kampen har varit lång för kommunens fritidshus på Bodele i Uddevalla. Husen har hyrts ut i många år. Förutom månadsavgiften har hyresgästerna haft skyldighet att sköta om husen med viss hjälp med material från kommunen.

Men så togs beslut om att husen skulle rivas. Två av dem revs tidigare och Uddevallaborna protesterade och stöttade hyresgästerna.

Läs ocksåLåna gratis succé i Ale

Läs också:  https://www.hemhyra.se/nyheter/kampen-mot-uddevalla-kommun-gar-vidare/

Ett av husen står kvar och hyresgästen Gunnar Janzon har kämpat för att det skulle få finnas kvar. Men Uddevalla kommun har stått på sig och rivningsbeslutet har stått fast.

Ärendet drevs till hyresnämnden, som nu meddelat sitt beslut: Kommunen får rätt. Huset ska rivas. Hyresgästen Gunnar Janzon får ha det kvar till den 31 augusti.

Läs ocksåSå mycket kostar parkering med motorvärmare i Norrland

Gunnar Janzon har bland annat hävdat att Uddevalla kommuns syn på att huset är i dåligt skick är helt fel. Han har själv lagt ner mycket arbete och egna pengar för att få den gamla sommarstugan i bra skick. Janzon har hyrt huset sedan 1983. Huset är byggt i funkisstil 1934 och Bohusläns museum har också stöttat Gunnar Janzon i hans åsikt om att huset borde få finnas kvar. Men Uddevalla kommun menar att området ska användas för det rörliga friluftslivet och att stugan måste bort. Men några konkreta planer på vad området ska innehålla finns inte och därmed menar Gunnar Janzon att stugan borde kunna få finnas kvar. Han har också krävt en konsekvensanalys innan huset rivs.

Men nu tycks ärendet vara avgjort, sedan hyresnämnden sagt sitt. Nämnden skriver i sitt beslut att man inte tar ställning till om det finns ett allmänintresse att bevara huset, utan att man enbart ser till om beslutet är skäligt.

Gunnar Janzon kan överklaga ärendet till Svea Hovrätt. En överklagan ska vara hyresnämnden tillhanda senast den 30 juli.

Läs ocksåJane förlorade allt vid storbranden i Henån

Gunnar Janzon  kommenterar själv hyresnämndens beslut på följande sätt i ett mejl till Hem & Hyra:

”Skulle bara vilja tillägga att kostnaden för rivningen av de tre redan rivna husen, som alls inte var i särskilt dåligt skick, vida översteg vad en bevarande renovering skulle kostat och dessutom med fortsatta hyresintäkter för Kommunen. För hus Janzon kanske kostnaden blir 300 000 kronor för rivning, plus anläggande av en väg på ett skyddat natur- och kulturreservat.  Jämfört med en bevaranderenovering som skulle sluta med cirka 40 000 kronor, och fortsatta hyresintäkter. Är inte det slöseri med kommunens medel? Förtroendet blir bara allt svagare för politiker, domstolar och tjänstemän såväl på kommunen som Länsstyrelsen, som inte vill ta till sig fakta och argument från experter samt protester från folket.” skriver Gunnar Janzon.
 

Läs också Khalil köpte skor för hela pengen Grön livsstil exporteras från Majorna
Länkar https://www.hemhyra.se/nyheter/kampen-mot-uddevalla-kommun-gar-vidare/

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.