Annons

Etablerad värd verktyg för penningtvätt i miljonklassen – spökpersoner betalade hyran

Nyheter Lägenheterna användes i ett penningtvättsupplägg för 52 miljoner kronor. Värdarna märkte inget när hyran kom in via ”spökpersoner”, fattiga människor som aldrig bott i Sverige.
Hyror för 200 000 kronor har betalats av personer som aldrig har bott i Sverige. Detta har möjliggjort penningtvätten som åklagare Sanna Nesser har utrett.
Foto: Förundersökning/Johan Fyrk
Hyror för 200 000 kronor har betalats av personer som aldrig har bott i Sverige. Detta har möjliggjort penningtvätten som åklagare Sanna Nesser har utrett.

Hem & Hyra berättar om hur lägenheter används som centraler för grov ekonomisk brottslighet. En man från Ryssland drog in 52 miljoner kronor på att tvätta pengar i Sverige. Han gömde sig bakom fattiga personer från länder som Estland, Ungern och Ryssland som han tog till Sverige. Personerna fick nya, påhittade ”spökliv” i Stockholm och mannen från Ryssland startade penningtvättande bolag i deras namn.

För att mannens upplägg skulle fungera behövdes adresser, hyreslägenheter i Stockholmstrakten där kriminella bolag och utnyttjade personer kunde skrivas. I förundersökningen hittar Hem & Hyra flera adresser som använts i det kriminella upplägget. Vi ser också betalningar till hyresvärdarna.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Ligan har också låtit spökpersonerna betala hyra till kriminella bildhandlare, ett annat sätt att tvätta pengar.
Ligan har också låtit spökpersonerna betala hyra till kriminella bilhandlare, ett annat sätt att tvätta pengar.

Kontrollera lägenhet – grunden till penningtvätt

Att ha kontroll över en lägenhet är en nyckel i penningtvättshärvor. Förutom att fuskande företag och spökpersoner skrivs där, tar de kriminella även hand om myndighetspost och stämmer möten där.

Den ryske mannen har använt spökpersonerna som marionetter och har i deras namn betalat hyror för över 200 000 kronor för lägenheter till adresser de aldrig bott på. Pengarna som kommit in till hyresvärdarna är svarta.

– De kommer från näringspenningtvättskonton, säger Sanna Nesser, åklagare i målet.

Läs ocksåEfter sexhandeln i journalisthuset – här flyttar lägenhetshotellet: ”Stick härifrån!”Nu går flyttlasset för lägenhetshotellet, där sexhandel pågått under nära tio år.

De som livnär sig på penningtvätt har ofta inga vita, skattade inkomster. Därför är det viktigt att de kan använda sina svarta pengar till saker som gynnar dem, som bilköp och hyror till lägenheter de kontrollerar.

Fem värdar fick hyra av spökpersoner

Fem olika hyresvärdar har mottagit betalningar från spökpersonerna utan att ifrågasätta något. Brottscentralerna har därför kunnat vara kvar. Den ryske mannen har också betalat hyrorna till två illegala bilhandlare och på så sätt tvättat pengar.

Annons

– Hyresvärdarna skulle väl vilja veta om de som hyr en lägenhet faktiskt bor där, säger Sanna Nesser.

Läs ocksåExperten rasar över bordellerna i journalisthuset: "Hårresande slappt ägarskap"Forskaren Jenny Westerstrand är mycket kritisk till att fastighetsägaren PP Pension inte stoppat sexhandeln på Ankdammsgatan 5 i Solna.

Skulle en hårdare kontroll från hyresvärdarna kunna stoppa den här typen av penningtvättsupplägg?

– Ja, det tror jag. Skulle hyresvärdar reagera så att en person inte bor i en lägenhet så försvårar det i vart fall den här typen av upplägg.

100 000 kronor i svart hyra

En lägenhet har haft en central plats i miljonhärvan. Lägenheten ligger i ett ljusbrunt femvåningshus i en förort norr om Stockholm. I lägenheten har huvudmannen i härvan, en spökperson och andra inblandade i härvan stått skrivna. Hit har viktig post och handlingar skickats.

Fem olika personer – bland annat tre spökpersoner som aldrig bott i Sverige – har betalat en sammanlagd hyra på över 100 000 kronor för lägenheten. Ingen av personerna har stått på kontraktet. Lägenhetens hyresvärd är Olov Lindgren AB.

Bakom den här dörren pågick grov ekonomisk brottslighet. Samtidigt betalade olika personer som aldrig bott i Sverige en sammanlagt hyra på 100 000 för lägenheten.
Bakom den här dörren pågick grov ekonomisk brottslighet. Samtidigt betalade olika personer som aldrig bott i Sverige en sammanlagt hyra på 100 000 för lägenheten.

Jeanette Ljungberg, kommunikationschef på Olov Lindgren, säger att man har svårt att göra efterforskningar på hyresinbetalningar.

– Penningtvätt är något som är väldigt svårt att komma åt, även om vi alla skulle vilja det. Det är ju till exempel inte olagligt att betala någon annans hyra, säger hon.

Annons

Hur reagerar du när du får veta att det har funnits en brottscentral i lägenheten, där man har använt adressen på olika sätt för att tvätta miljoner?

– Det är förstås förskräckligt. Men samtidigt vi har väldigt många hyresgäster. Det är svårt att ha kontroll över alla.

Jeanette Ljungberg förklarar att man förra året införde ett system som mäter avvikelser i olika former på adresser, bland annat om det finns många skrivna på en och samma adress. Dessutom har företagets fastighetsvärdar i uppgift att uppmärksamma misstänkta adresser där ”fel” personer bor.

Så den här brottscentralen hade inte kunnat skapas nu – efter att ni har infört det här systemet?

– Det kan jag inte lova. Men det vi gör är ett hinder på vägen.

Läs också Vd:n om alla bordeller i lägenhetshotellet: "Kan vara tillfälligheter" Sexköpare på kö i korridoren – så skapar hallicknätverk bordeller på lägenhetshotell Kända journalister rasar över sexhandeln i huset: "Fruktansvärt att få reda på det här"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.