HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sprängdåd kostar Malmös hyresvärdar miljoner

Malmö Majoriteten av Malmös största hyresvärdar har utsatts för sprängdåd under de senaste åren. Det har kostat miljontals kronor och flera bolag har tvingats att se över sina säkerhetsrutiner. "Det är värre än vad du kan tänka dig", säger en hög chef på ett av bolagen.

Malmös tio största hyresvärdar äger tillsammans över 46 000 lägenheter och ansvarar för långt fler hyresgäster. Mer än hälften av bolagen uppger att deras hus har utsatts för bombdåd under de senaste fem åren.

– Vi har haft sprängningar i entréer till hyresfastigheter, vid fasader, affärslokaler samt utomhus, säger en av bolagscheferna till Hem & Hyra.

Läs ocksåBodde i en dödsfälla – fick kompromissa med värdenBrandtrappa/rökdykare collage

Så här beskriver en representant för en hyresvärd vad som mötte personalen i ett av husen: “Handgranatsdetonation i trapphus med skador på lägenhetsdörrar, splitterskador på våningsplanet och en demolerad hiss som resultat”.

Så här kan det se ut efter ett sprängdåd. Bilderna är tagna av polisens brottsplatstekniker.

Attentaten slår mot fastighetsägarnas, och i förlängningen hyresgästernas, ekonomi. Reparationerna kan bli omfattande och därmed kostnaderna. Enskilda attentat har kostat från omkring 50 000 kronor och uppåt. Vår undersökning visar att den här typen av brottslighet har fört med sig miljontals kronor i kostnader för fastighetsägarna i Malmö, bara under den senaste femårsperioden.

Utöver de tio största hyresvärdarna finns även en lång rad mindre ägare och bostadsrättsföreningar som också har drabbats. 

Läs ocksåSå många har flörtat och blivit tillsammans med sin granne

Svar från fastighetsägare visar även på en annan typ av påverkan, utöver den rent ekonomiska, och som kan ha betydligt mer långtgående effekter.

“Det går dock ej att mäta den stigmatisering som detta ger och det dåliga rykte som området får när sånt här händer”, skriver en chef på ett av bolagen.

Flera av de tillfrågade, fyra av tio, uppger att de har sett över sina rutiner med anledning av bombattentaten. Det handlar bland annat om krishanteringsplaner, larmknappar för personal eller skalskydd i husen.

Läs ocksåLeylas sinnesnärvaro stoppade lägenhetsbrand

Att hyresvärdar utsätts för påverkan i form av hot och att deras intressen kolliderar med kriminellas är välkänt. Redan för två år sedan lyfte polisens nationella operativa avdelning, NOA, detta i en rapport över utsatta områden. Och hoten finns kvar.

– Vi har blivit hotade med bomber och har fått insyn i den här världen. Det är värre än vad du kan tänka dig. Betalar man inte till dom här grabbarna så smäller det. Vi har ändrat rutiner. Tar vi ett steg fel i den här världen kan det här mycket väl riktas mot oss, säger en hög chef på ett av de drabbade bolagen.

Mattias Sigfridsson

Antalet sprängningar har minskat i Malmö de senaste åren. Det visar siffror från polisen. Men i vintras kom en mindre våg av explosioner, många i anknytning till bostadshus. Polisen en tydlig bild av vad och vilka som ligger bakom.

– Det är i huvudsak organiserade kriminella som använder sig av sprängningar och skjutningar för att utöva påtryckning. Det kan vara indrivning av skulder eller rent personliga hämndmotiv, säger Mattias Sigfridsson, tillförordnad biträdande polisområdeschef i Malmö.

Så fastighetsägarna är inte måltavlan?

– Nej, mitt intryck är att det är sällsynt. Det här är riktat mot individer.

Under vintern greps och häktades flera misstänkta sprängare och medhjälpare. Bland annat en ung man som själv skadades allvarligt av en laddning som han ska ha placerat ut i ett bostadshus i december.

Förra veckan åtalades tre män och en kvinna för inblandning i en sprängning i september i ett trapphus i centrala Malmö. Explosionen tryckte sönder dörrarna till tre lägenheter, skadade en hiss och slog upp ett hål i en väg.

Den tekniska undersökningen tyder på att det som användes inte var en regelrätt bomb utan någon form av kraftigt fyrverkeri. Utredningen pekar mot att motivet var ekonomiskt och kopplat till en konflikt mellan en företagare och en före detta anställd

Fotnot: Vi har ställt frågor till de tio största hyresvärdarna i Malmö. Av säkerhetsskäl redovisas svaren anonymt.

Fakta: Sprängladdningarna

Det går trender i vilken typ av laddningar som de kriminella använder i Malmö. Här är några typer från senare år:

Handgranater av typen M75 var tidigare vanliga. Det är en militär granat med ursprung på balkan som smugglas till Sverige.

Bangers, kraftiga fyrverkeripjäser, som i vissa fall kan orsaka lika stor skada som en handgranat. Cobra 18 har varit en vanlig variant i Malmö. Fyrverkerierna kan vara olagliga att inneha men beställs enkelt på nätet från Östeuropa.

Hemmabyggda bomber som ofta har sprängdeg av militärt eller civilt ursprung som grund. Placeras i hemmabyggda behållare. Den här varianten har varit vanligast vid de senaste sprängningarna.

Läs också När Bernts fru gick bort kraschade allt – nu sover han i trappuppgångar Sköna sommarvibbar i Sundsvall och Luleå för kvarterets unga

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.