Annons

Stadsholmens hyresgäster slipper rekordhöjning

Stockholm ​Hyran i Stockholms kulturhus i bolaget Stadsholmen höjs med 1,99 procent från 1 januari. Bolagets yrkande var högst bland stockholmsbolagen: 4,9 procent.

– Ganska segdragna förhandlingar, men nu är vi framme och det är vi glada över, säger Sven Belfrage, vd i Stadsholmen.

Också Hyresgästföreningen är nöjda med resultatet.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi har fått gehör för många av våra synpunkter. Vårt mål var att höjningen skulle hamna under 2 procent och det har vi lyckats med, säger Erik Elmgren, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.

Hyran höjs retroaktivt från den 1 januari och blir 138 kronor per månad för en trea. Det är betydligt mindre än vad bolaget yrkade. Anledningen var ett ökat underhållsbehov men också att moderbolaget Svenska Bostäder kräver att Stadsholmen gör en vinst på 2,8 miljoner kronor.

Annons

– Det är orimligt att Svenska Bostäder ställer ett så högt avkastningskrav på sitt dotterbolag. Hyresgästerna ska inte tvingas betala ännu mer för förvaltningen av vårt gemensamma kulturarv, säger Erik Elmgren.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Underhållet får stryka på foten, men bolaget fortsätter att rusta upp sina hus inom satsningen Stimulans Stockholm. Förra året fick man 14 miljoner extra och summan är lika stor i år. Det är pengar från reavinster vid försäljningar till bostadsrättsföreningar som återinvesteras. Stadsholmen har visserligen bara sålt fyra fastigheter, men inom Svenska Bostäder är vinsterna stora.

Alla de 1 600 hyresgästerna får samma procentuella höjning.

Annons

– Vi håller på och jobbar med den systematiska hyressättningen, också i Stadsholmen. Inom ramen för det ska differentieringar göras. Men det kräver stor noggrannhet, det tar vi när det är klart, säger Sven Belfrage.

Läs ocksåStiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt”
Läs också Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.