Annons

Staffanstorpshus reda att omförhandla hyran

Staffanstorp ​- Vi tänker leva upp till avtalet. Men det är viktigt att poängtera att riksbankens sänkningar är en sak, hur de slår igenom hos bankerna och påverkar oss är en annan, säger Hans Johansson, vd för Staffanstorpshus.

​Han kan tänka sig att omförhandla 2009 års hyra med Hyresgästföreningen, om det skulle visa sig att räntesänkningarna får ett tillräckligt stort genomslag i bolagets ekonomi.

I årets hyresavtal finns nämligen en ränteklausul inskriven, som ger Hyresgästföreningen rätt att omförhandla hyran om villkoren förändras – en mycket ovanlig åtgärd vid hyresförhandlingarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Men det var också ett mycket speciellt läge. Jag tycker det var rimligt eftersom vi i höstas var inne i en period då allt var fruktansvärt osäkert, säger Hans Johansson.

Annons

Han bekräftar bilden av Staffanstorpshus som ett extremt räntekänsligt bostadsbolag. Under nittiotalet tog Staffanstorpshus många stora lån.

– Vi är väldigt räntekänsliga. Vi har mycket lån, mer lån per kvadratmeter än de flesta andra bolag.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

Om det kan bli aktuellt med hyressänkningar för bolagets del, nu när räntan har sjunkit, vill han inte uttala sig om ännu.  

Annons

– Det är för tidigt att svara på den frågan. Vi träffar Hyresgästföreningen först i nästa vecka, då får vi se.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.