HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Boende kräver sopsortering på gården

Malmö I sommar stänger kommunala MKB sopnedkasten i sina hus på Mellanheden i Malmö för gott. De boende ska sopsortera och slänga avfallet på återvinningsstationer i närheten. Oacceptabelt, menar ett par hyresgäster som har vänt sig till hyresnämnden.
Foto: Jakob Kindesjö

Alla hyresgäster i MKB-området Mellanheden ska börja sortera sitt matavfall liksom andra Malmöbor. I samband med det stänger hyresvärden de traditionella sopnedkasten. Rest- och matavfall ska i stället slängas i sopkärl på gården. Övriga förpackningar som glas, plast, metall och papper måste hyresgästerna slänga på återvinningsstationer i området.

Det har fått några hyresgäster att vända sig till hyresnämnden. I ansökan förklarar de att de är äldre och sjuka och inte kommer att klara av att gå några längre sträckor med sina sopor. De har framfört sina synpunkter till MKB utan framgång och vill därför att hyresnämnden beslutar om ett så kallat åtgärdsföreläggande för att tvinga MKB att arrangera sopsortering på gården.

Läs ocksåDålig sopsortering ger högre hyra

Hyresgästerna hänvisar till de boende i grannområdet som har sopanläggning på gården. Om MKB inte löser situationen måste de klagande hyresgästerna anlita ett företag att ta hand om deras sopor, vilket skulle kosta 500 kronor i månaden.

MKB bestrider hyresgästernas krav. MKB menar att de uppfyller de krav som lagen ställer på hantering av mat- och restavfall. Det finns inget utrymme på gården för någon ytterligare sopsortering.

Läs också Hyresgäster tvingas gå med på nya soprutiner Du betalar det dyra sopslarvet - miljonbelopp varje år Badirkhan fick 800 kronor i sopböter för glömd kasse Lägre hyra när soporna sorteras - Höganäs kan ha hittat lösningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.