HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Dålig sopsortering ger högre hyra

Örebro En trappa ned – eller 300 meter bort. Hur långt du måste gå med återvinningen skiljer sig stort mellan olika hyresvärdar i Örebro och Karlstad. Och med sämre sortering ökar hyran.

Hem & Hyras granskning visar på stora skillnader i vad hyresvärdarna erbjuder för sopsortering. Främst hos privatvärdarna.

Närmare 14 procent av alla soprum i flerbostadshus i Örebro har osorterat abonnemang. I Karlstad kan kommunen inte få fram motsvarade siffra.

Läs ocksåInget Megaloppis i Majorna under hela 2020

Men oavsett kommun – innebär sämre sorterat – högre hyra.

Räknat på en hyresfastighet i Örebro med tio hushåll, är det över 10 000 kronor dyrare per år att bo i en fastighet utan hämtning av matavfall. Det betyder 83 kronor i månaden på hyran.

– Man vill styra folk att välja att kompostera genom att sätta ett högre pris för osorterade sopor och för hyresgäster tas det från hyran. Ibland har det att göra med att det är svårt rent praktiskt. Men det finns några värdar som skulle kunna göra det, men inte har valt att göra det av ren lättja, säger Helena Briede på Örebro kommun

Läs ocksåDe lär känna Sverige med nål och tråd

I Karlstad är det ännu dyrare.

Berälnat på 10 hushåll: nästan 16 000 kronor dyrare per år att inte välja till hämtning av matavfall, vilket för tio hushåll innebär 132 kronor  i månaden i hyra enbart för att matavfallet inte är utsorterat.

– Det flesta hyresvärdar går över till att sortera så mycket som möjligt eftersom det är så stor skillnad i pris, säger Anette Wästlund som är miljöingenjör i Karlstad.

Läs ocksåRikshems hyror klara i Uppsala

Men även i hyreshus där det finns både matavfall och restavfall, blir kostnaden högre, om det saknas kärl för förpackningar i soprummet. Då minskar benägenheten från hyresgäster att återvinna och sopmängden ökar vilket kostar mer. 

– Generellt är det så att när ett hyreshus inför förpackningssortering, så brukar den osorterade sopmängden minska med 35-40 procent, säger Helena Briede på Örebro kommun. 

I Lundbergsfastigheten där Annika Åhslund bor finns ett komplett soprum med kärl för allt från förpackningar och metall till batterier.

– Jag tycker att det är bra här och det mesta finns. Det är inte så mycket man måste åka i väg med till andra ställen och det är ju det som är vitsen tycker jag.

Lundbergs har valt att ha miljörum i alla sina fastigheter runtom i landet.

– Det påverkar definitivt. Förr hade vi bara ett sopnedkast i trapphuset och då blev det ju lite vad som helst som kastades ned. Jag tycker att det är viktigt att sortera, man tror ju så klart på det som sägs om miljöpåverkan, säger Annika.

Hos Christian Sjöberg ser det annorlunda ut. Hyresvärden Profil Invest har endast två kärl i anslutning till deras fastigheter – matavfall och brännbart.

– Nu får jag åka i väg med glas, papper och allt sådant. Då är det klart att man klämmer ned mjölkpaketen i det brännbara, det påverkar ju inte någon förbränningsprocess. Att köra bort allt med bilen blir en extra process och onödiga utsläpp, säger han och fortsätter:

– Och ju krångligare saker blir desto mindre benägen är man att göra dem. Man är ju lat av naturen.
Generellt brukar den osorterade sopmängden minska med 35-40 procent när en hyresvärd inför förpackningssortering. Vilket ger mindre sopmängd och lägre kostnad.

Han tycker att det ska vara bekvämt och enkelt att sortera avfallet och menar att det inte är rätt att lägga över ansvaret på hyresgästerna.

– Glasflaskor till exempel, det är ju väldigt tydligt inte brännbart. Hade det funnits en förpackningsinsamling här så hade jag ju självklart haft en extra påse hemma för det. Visst hade det förändrat mycket, för då finns det ingen anledning till att inte sortera.
Även hyresgästen Johanna i Örebro intygar att närheten betyder mycket för att man ska sortera sitt avfall. Hon skäms så mycket över sin numera dåliga sortering, att hon inte vill ha med namn eller bild. Hon bor hos en liten privat hyresvärd som inte har någon sortering alls.

– Jag har alltid sorterat där jag bott tidigare. Men nu känner jag mig dum som inte gör det längre. Det är kanske 300 meter för mig att gå med förpackningar för att kunna sortera, så egentligen är jag ju bara lat, säger hon.

Hon säger att både hon och andra hyresgäster försökt att få sin hyresvärd att införa sortering.

– Vi vill ju sortera och göra rätt för oss och det finns plats för det i soprummet, säger Johanna.

Att det dessutom skulle påverkar hyran så att den blev lägre, gör inte saken mindre angelägen.

Den här sorteringen erbjuder hyresvärdar i Karlstad och Örebro

Profil Invest

Har endast kärl för brännbart och matavfall i alla fastigheter.

Wermlands Invest

Olika från fastighet till fastighet. I alla soprum finns kärl för brännbart, matavfall och tidningar. I vissa även wellpapp, papp och plast.

Willhem

Endast matavfall och hushållsavfall i samtliga fastigheter i Karlstad.

KBAB

Miljösoprum i samtliga fastighetsområden med minst papper, metall och glas.

Albér

Olika mellan områden. Vissa endast matavfall och hushållssopor. Andra med komplett soprum.

Lundbergs

Komplett sortering i alla fastigheter. Till och med batterier, glas och wellpapp.

Husherren

Olika från fastighet till fastighet. Utrymmet styr. Minst matavfall och brännbart avfall i samtliga fastigheter. I vissa även glas, metall och papper.

Behrn Fastigheter

Olika från fastighet till fastighet. Utrymmet styr. Allt från enbart brännbart och matavfall till komplett sortering.

Öbo

Olika från fastighet till fastighet. Utrymmet styr. Allt från endast restavfall till matavfall, glas, metall, tidningar.

Finfast

Komplett sortering i alla hyresfastigheter.

*Undersökningen är gjord under våren 2016.

Läs också Stor undersökning: rut-avdrag går sällan till hyresgäster Hyresgäster i Borås protesterar mot sopstation mellan husen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.