HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stärkt skydd för misshandlade

Nyheter Våldsutsatta hyresgäster ska ges starkare besittningsskydd. Det föreslås i en promemoria efter att frågan snabbutretts.

Med dagens lagstiftning kan kvinnor och män som misshandlats av en make eller sambo riskera att bli av med hyreskontraktet, om värden säger upp kontraktet på grund av störningar eller förstörelse. Detta eftersom hyresgästen har ett tillsynsansvar mot de personer som vistas i lägenheten. 

Problemet med nuvarande lagstiftning uppmärksammades från början av Vänsterpartiet, som tagit upp frågan i två motioner.

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

Förändringen i lagen innebär att vid en rättslig prövning om en störning ska ledig till uppsägning, ska större hänsyn tas till störningen orsakats av att hyresgästen utsatts för brott, exempelvis blivit misshandlad. Det kan leda till att grannar i högre grad får tolerera störningar, men hänsynen till den utsatta hyresgästen ska ändå väga tyngre än i dag, skrivs det i promemorian.

Förslaget väntas leda till att antalet vräkningar minskar något, vilket är särskilt viktigt för hushåll med barn. Även om vräkning sker kan förändringarna innebära att socialnämnderna får mer tid på sig att ge stöd till den som förlorat sin bostad.

Riksdagen beslutade i början av april att ge regeringen i uppdrag att snarast möjligt återkomma med ett förslag på en ändring i hyreslagen. Nu är promemorian här och förändringarna föreslås gälla från och med första juli 2014.

Läs ocksåMacheteman bar kniv i domstolen – terrorn fick grannar att flytta
Läs också Kenneth kan förlora sitt bibliotek - enligt hyresvärden är det han kallar hem en lokal Sopor täckte lägenheten – nu vräks kvinnan: "Omedelbar brandrisk" Sigrid flydde från våldet: ”Terapi att hjälpa andra”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.