HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Startar utbrytarförening efter långvarigt bråk

Lund Det segdragna bråket på Norra Fäladen i Lund har lett till att hyresgästerna nu väljer att bryta sig ur Hyresgästföreningen och starta en egen förening.

Hem & Hyra har skrivit flertalet artiklar om bråken i den lokala hyresgästföreningen Offerkällan på Norra Fäladen i Lund. Den första konflikten uppstod redan år 2008 när den lokala hyresgästföreningen ordnade illegala pubkvällar. Konflikterna har de senaste åren eskalerat och handlat om interna hyresstrider, ifrågasättande av förhandlingarna, ett urartat årsmöte och nu senast 35 000 kronor som tagits ut från Hyresgästföreningens konto.

En grupp hyresgäster har också valt att stämma hyresvärden LKF efter att Lundamodellen inte införts inom den tid som hyresgästerna förväntat sig. Hyresgästerna hade räknat med en sänkning av hyran men de pågående renoveringarna i området kan leda till ett annat resultat. Den tidigare ordförande i den lokala hyresgästföreningen Svante Dahl blev tidigare i år utesluten ur Hyresgästföreningen. Skälet var att han missbrukat sitt förtroende och aktivt verkat för en utbrytarförening.

Läs ocksåHovrätten prövar inte missnöjd hyresgästs stämning

Nu verkar utbrytarföreningen bli verklighet. Det första årsmötet planeras den 17 juni. Föreningens namn lär bli Sveriges hyresgästers riksförbund. En tidigare styrelseledamot som Hem & Hyra pratat med uppger att det är ett utbrett missnöje med Hyresgästföreningens arbete som gör att man nu väljer att starta en egen föreningen som har som sitt främsta syfte att hantera de årliga hyresförhandlingarna.

– Min uppfattning är att Hyresgästföreningens ombud sitter i knäet på LKF, säger den tidigare styrelseledamoten.

Bo Nilsson, ordförande i Hyresgästföreningens region i södra Skåne, beklagar att hyresgäster på Offerkällan är missnöjda med Hyresgästföreningens arbete.

Läs ocksåLundabo förlorade strid mot Hyresgästföreningen

– Det är klart att det är tråkigt att de är missnöjda, men det är ingen nyhet att de är det, säger han.

Är missnöjet befogat?

Annons

– Allt vi gör är så klart inte perfekt, alla kan göra fel. Men letar man bara efter felen så missar man det andra som vi gör, säger Bo Nilsson.

Läs ocksåHyresgästföreningen avvisar skadeståndskrav

Tidigare i år fördes 35 000 kronor över från den lokala hyresgästföreningens ordinarie konto till ett annat för att Hyresgästföreningens regionstyrelse i södra Skåne inte skulle kunna åt dem. Kassören i den tidigare lokala hyresgästföreningen, vars styrelse byttes ut i maj, menar att han inte längre har med Hyresgästföreningen att göra och hävdar nu att pengarna är återflyttade till den nya lokala hyresgästföreningen. Enligt andra uppgifter lär försök ha gjorts att ta ut pengarna och flytta dem till en annan bank för att försäkra sig om att de ska tillfalla hyresgästerna och inte Hyresgästföreningens region i södra Skåne, dock utan framgång.

Hyresgästföreningen avvaktar nu den revision som pågår av ekonomin på Offerkällan.

Läs mer:

Intern hyresstrid rasar i Lund

Annons

Hyresgästföreningen utesluter kritisk ordförande

Årsmötet på Offerkällan ställdes in efter bråk

Lundakonflikten fortsätter med bråk om pengar

Läs också Hyresgästföreningen avfärdar stämningsansökan Hyresgäst i Lund stämmer Hyresgästföreningen för dåligt avtal

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.