Annons

Staten kan underlätta lån till bostadsrätt

Nyheter ​Nästa år kan det bli lättare att köpa sin första bostad även om man inte kan visa upp en stadig ekonomi.
Finansdepartementet föreslår att staten ska gå in som back-up, så att bankerna vågar ge bostadslån till fler förstagångsköpare.
Om du till exempel har projektanställning och dåligt med sparpengar kan det vara svårt att få låna till en bostad. Det hindrar många unga, eller nyinvandrade personer att få lån, även om de har inkomster som gör att de skulle klara kostnaderna.
 
Nu kommer ett förslag som innebär att staten kan gå in och betala räntor om en person inte klarar av det ekonomiskt. Därmed ska banker och kreditinstitut kunna bli mindre försiktiga när de ger lån. Tanken är att det ska gälla personer som vill köpa sin första bostadsrätt eller villa men inte har tillräckligt säkra inkomster.
Sofia Larsson, verksamhetschef på nätverket jagvillhabostad.nu tycker att förslaget är vettigt.
– Det kan ge många unga, som inte har fast anställning eller ekonomisk stöttning hemifrån en ny väg in på bostadsmarknaden. I dag är det många som inte ens funderar på att köpa bostadsrätt eftersom de vet att det är svårt att få lån.
 
I promemorian föreslås att garantin ska gälla en viss tidsperiod, till exempel fem år, och ett maxbelopp på till exempel 100 000 kronor per låntagare. Men om staten går in för en låntagare är det inte fråga om att man efterskänker pengarna. Låntagaren blir i stället betalningsansvarig till Statens kreditbostadsnämnd.
Förslaget skickas nu ut på remiss och behandlas i höst. Planen är att kreditgarantin ska kunna användas från 1 januari 2008.
Men redan 1 juli i år träder en annan garanti in, hyresgarantin för ekonomiskt svaga hushåll. De kommuner som vill ska kunna få ersättning för att de går i borgen i två år för personer som har svårt att få hyreskontrakt.
– Det är bra att man tittar på båda upplåtelseformerna. Unga under 25 vill ofta hyra sin bostad, medan 30-åringarna oftare är  intresserade av att köpa. Tillsammans kan de här garantierna hjälpa upp en grupp, som annars alltid hamnar längst ner när det gäller att få tag i bostad, säger Sofia Larsson.

Annons
Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Ministern pressas om problem för BRF-hyresgäster: ”Djupt problematiskt” Hyr du av BRF? Tänk på det här: ”Behöver ifrågasätta” Föreningen som tvingar bort hyresgäster – kamerabilder blev till anklagelser: "Nedbrytande" Monica tvingades acceptera 700 000 för att flytta - BRF-värd blev mardröm: "Orkade inte längre" Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.