HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Stockholm plockar tre miljarder ur bostadsbolagen

Stockholm Stockholm stad plockar tre miljarder ur bostadsbolagen och vill investera i infrastruktur och kultur. Hyresgästföreningen är mycket kritiska till vinstuttaget.

Stockholm stads bostadsbolag gjorde reavinster på nästan tre miljarder förra året. Varav cirka två miljarder ska gå till allmänna infrastruktursatsningar, teater och kultursatsningar. Hyresgästföreningen är mycket kritiska och menar att staden hade kunnat bygga 1 500 nya lägenheter för vinsten istället.

 – Vi är självklart inte emot kultur och infrastruktursatsningar i sig, men vänder oss emot att det är hyresgästerna som ska betala för det. De blir på det här viset dubbelbeskattade, det här är saker som borde finansieras av alla skattebetalare, säger Hyresgästföreningens Stockholmsordförande Terje Gunnarson.

Läs ocksåKommunen vill ta rekordsumma från allmännyttan – ”de vill täcka upp för dåliga affärer”

Vinsten härrör från de försäljningar av fastigheter som Stockholmshem, Svenska Bostäder och Familjebostäder gjorde under 2012 till bostadsrättsföreningar. Enligt Hyresgästföreningen hade staden kunnat bygga 1 500 nya hyresrätter för de pengarna. Hade man valt att använda vinsten till upprustning skulle man kunnat rusta upp cirka 6 000 lägenheter i miljonprogrammet.

Annons

– När det handlade om biltullarna var Sten Nordin mycket noga med att poängtera att vinsten skulle stanna i Stockholm och gå till bilismen på olika sätt. Det är samma sak här, pengarna borde stanna i bostadsbolagen, säger Terje Gunnarson.

Hem & Hyra har sökt Sten Nordin (M) för en kommentar utan att lyckas. Däremot kommenterade han vinstuttaget på sin blogg förra veckan.

Annons
Läs ocksåCoronakrisen anges som skäl för utdelning från allmännyttan

”Självfallet ska inte bostadsbolagens reavinster kunna användas vad som helst, men det godkänner inte heller lagen. Men däremot är det mycket bra att bolagen tillåts bidra till goda sociala miljöer i stadsdelarna.”

Läs också Säljer Leos hus och lägger vinst på skolor - "Borde gå på skatten" Så plockar kommuner ut miljarder ur allmännyttan 20 miljoner kronor på väg från Förbo till ägarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.