HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stökigt bostadsområde – inte skäl nog för att få byta lägenhet

Halmstad En hyresgäst i Halmstad ville byta sin lägenhet till en annan men HFAB sade nej. Nu har tvisten avgjorts i hyresnämnden.
Foto: Gry Ellebjerg

Tvisten handlade om två hyresgäster som ville byta lägenheter med varandra. Den ena låg på femte våningen i centrala Halmstad och den andra låg på första vången sex kilometer därifrån. Lägenheterna är ungefär lika stora och är i liknande skick. När HFAB inte godkände bytet gick hyresgästen vidare till hyresnämnden.

För att en hyresgäst ska få byta sin lägenhet ska det finnas särskilda skäl så som exempelvis ändrade familjeförhållanden, ändrade ekonomiska förhållanden, att man vill förbättra sin boendestandard eller om man fått arbete på annan ort. Hyresnämnden fann inga av dessa skäl uppfyllda.

Läs ocksåHyresgäst förbjuds spola ner toalettpapper

Hyresgästen hade i sin ansökan anfört sin dotters ohälsa som ett av huvudskälen till att få byta bostad. I januari 2018 inträffade händelser i bostadsområdet som ledde till att dottern mådde dåligt. I hyresnämndens dom står att ”Några tände eld på olika ställen i området och gäng strök omkring. De fick ägg och sten kastade mot fönstren i lägenheten; bl.a. mot fönstret där dottern har sitt rum.” Hyresgästen menar att värden inte vidtagit några åtgärder för att få bukt med trakasserierna och därför vill de flytta.

Hyresnämnden menar att det inte räcker som skäl till lägenhetsbyte. Om ett bostadsområde är stökigt eller om det förekommer störningar från grannar är detta problem som ska lösas på andra sätt. Hyresnämnden påtalade dock för hyresgästen att det finns möjlighet att begära åtgärdsföreläggande mot hyresvärden för att få bukt med störningarna. Men det håller inte som skäl till ett lägenhetsbyte. Därför avslår hyresnämnden ansökan. Beslutet kan inte överklagas.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.