HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Byta lägenhet – då kan du få rätt fast värden säger nej

Nyheter Det behöver inte vara svårt att byta lägenhet – och du kan ha rätt att byta fast värden säger nej. Hem & Hyra reder ut hur du gör för att växla förstahandskontrakt.
Byta lägenhet, lägenhetsbyte, hyresrätt
Foto: Rikard Ljungqvist
Ja trots värdens nej. Om värden säger nej till ditt byte kan du söka tillstånd hos hyresnämnden.

Sedan sista september 2019 har lagen för lägenhetsbyte skärpts. Syftet var att försvåra skenbyten och svarthandel med hyreskontrakt. Men har du bott i lägenheten i minst ett år och har rent mjöl i påsen kan du ha rätt att byta även om värden säger nej. Då ska du vända dig till hyresnämnden. De allra flesta ansökningar om lägenhetsbyten behandlas av Hyresnämnden i Stockholm, följt av Göteborg och Malmö.

Är det svårt att byta lägenhet?

För att få byta krävs det ”beaktansvärda skäl. Vad betyder det?
– Oftast handlar det om att livssituationen förändrats. Att familjen blir större, skilsmässa, eller sänkt inkomst. Eller att man behöver ett mer anpassat boende med exempelvis hiss.

Min hyra är skyhög men jag tackade ja till lägenheten för man tackar inte nej till ett förstahandskontrakt i Stockholm. Nu vill jag byta min lägenhet till en billigare. Har jag rätt till det?
– Troligtvis inte. Om din inkomst är densamma eller högre än när du tackade ja till förstahandskontraktet är utsikterna små att få igenom ett byte i hyresnämnden.

Jag har bott i min lägenhet i ett halvår men trivs inte. Har jag något att vinna på att vänta lite med att försöka byta lägenhet?
– Ja! Sedan sista september 2019 skärptes lagen på flera punkter. Bland annat krävs det ”synnerliga skäl” att byta hyreslägenhet om du bott kortare tid än ett år i lägenheten. Det kan därför vara klokt med att vänta lite till du ger dig ut på bytessajter.

Läs ocksåHyresgästerna på trygghetsboendet i Uddevalla får inte tillbaks överhyran"Jag borde få arvode från Hyresgästföreningen, för jag har gjort deras jobb, säger Karl Olsson Tiljander i Uddevalla, efter att han fått rätt i hyresnämnden. Nu ska Hyresgästföreningen förhandla för Karls 69 grannlägenheter.

Har man rätt att byta bort lägenhet som betalning för bostadsrätt?

Jag har en hyresrätt men skulle egentligen vilja bo i bostadsrätt. Nu har jag hittat en bostadsrättsinnehavare som kan tänka sälja lite billigare om han får ta över min hyresrätt. Kan jag ta strid för det?
– Nej! Lagskärpningen den sista september 2019 innebär bland annat att det inte på något vis går att byta en hyreslägenhet mot ägt boende.

Min hyresvärd sa nej till bytet. Han jag vill byta med fick ja. Jag är sur och tycker värden är ogin. Funderar på att vända mig till hyresnämnden. Har jag något att förlora?
– Det kostar inget att få sin sak prövad i hyresnämnden och du riskerar inte att få betala värdens kostnader om du förlorar.

Vilken hyresnämnd ska jag vända mig till?
– Det finns åtta hyresnämnder i landet. På domstol.se kan du hitta rätt hyresnämnd.

Läs ocksåCharles renoverade badrummet ur egen ficka – nu vräks han och barnen av värden
Byta lägenhet, triangelbyte, trepartsbyte,
Reglerna för triangelbyten är inte annorlunda. Men det är såklart fler som ska säga ja.

Tre som ska komma överens. Hur byter jag min lägenhet?

Jag är inblandad i ett trepartsbyte. Är lagstiftningen annorlunda då?
– Egentligen inte. Men det är ju fler hyresgäster som ska ha ”beaktansvärda skäl” för att bytet ska gå i lås. Och alla hyresgäster måste såklart leva upp till krav på inkomst och att vara skötsamma hyresgäster.

Min värd sa ja och hon jag ska byta med fick också okej. Behöver hyresnämnden vara inblandad då?
– Nej, lagen är ju bara till för när två parter inte kommer överens. Grattis! Nu kan ni fortsätta flyttplaneringen.

Läs också "Väldigt bra för pengarna" – supervärden tvingas flytta efter svartuthyrning Här smetar han avföring över hela trapphuset – nu tvingas mannen att flytta Därför stoppas Linda att byta till drömlägenhet: ”Diskriminerande för oss på mindre orter”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.