Annons

Stoppade 20-procents hyreschock i Vänersborg

Vänersborg Hyresgästföreningens ingripande avvärjde hyreshöjningar på upp till 20 procent. – Det är glädjande att vi lyckades så bra, säger förhandlaren Siv Fransson.
Foto: Kajsa Wedberg
Hyresgästerna på Kanalgatan i Vänersborg slapp, med hyresgästföreningens hjälp, undan hyreshöjningar på upp till 20 procent som ägaren Lovisebergsgatans Fastighets AB ville driva igenom.

Efter en vända i Hyresnämnden blev hyreshöjningarna i Vänersborgsfastigheterna betydligt beskedligare än värden önskat.

Lägenheterna ligger på var sin sida om Tegelbruksvägen strax utanför grindarna till Restad gård i Vänersborg. Det handlar dels om några 1930-tals trähus, på Gustav Högbergs väg, och dels om ett par traditionella hyreshus från 1960-talet på Kanalvägen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I fjol vid den här tiden förhandlade parterna om en ny hyra, som började gälla från den 1 april 2014. Redan före midsommar begärde dock Lovisebergsgatans Fastighets AB, som äger fastigheterna, en ny förhandling om ytterligare hyreshöjning. Orsaken var att man ville justera upp hyrorna i nivå med likvärdiga lägenheter med hänvisning till bruksvärdet. Det vill säga det praktiska värde lägenheten har ur hyresgästens synvinkel.

Hyreshöjningarna som värden yrkade på varierade från lägenhet till lägenhet. En 53-kvadratare på Kanalvägen med en månadshyra på 3 219 kronor skulle exempelvis, få en höjning på 26 procent. Vilket skulle ge en ny hyra på 4 063 kronor i månaden.

Annons

– Vi motsatte oss inte att de här lägenheterna släpat efter när det gäller bruksvärde. Men kunde inte acceptera de summor som värden ville höja hyrorna med, säger Hyresgästföreningens Siv Fransson.

Läs ocksåTrakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hemEtt bildmontage med ett hyresavtal, en dörrklocka och en siluett av en kvinna.

Förhandlingarna strandande, ärendet hamnade hos hyresnämnden och efter att den besiktigat nio av de aktuella lägenheterna fattades beslut om vilka hyror som ska gälla.

– Visst blev det hyreshöjningar, men inte alls i närheten av vad hyresvärden yrkat på, säger Fransson, som gläds åt beslutet.

Annons

Den nämnda lägenheten på 53 kvadrat fick exempelvis en hyreshöjning på 12 procent, vilket gör att den nya månadshyran landar på 3 599 kronor.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

– Dessutom beslutade nämnden att de nya hyrorna ska börja gälla först i januari 2015. Inte från oktober i fjol, som hyresvärden ville, säger Fransson.

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.