Annons

Stor brist på studentbostäder i Göteborg

Göteborg ​ Att få tag på en studentlägenhet i Göteborg i höst ser ut att bli svårare än på länge. Därför vädjar Boplats nu till göteborgarna att hjälpa till genom att hyra ut privatrum till studenter.

​- I år finns det färre lediga studentbostäder än tidigare, säger Maria Meyer-Martins, vd för Boplats Göteborg. Det beror både på att studenterna har blivit fler och att många av dem väljer att studera längre och därför bor kvar längre i sina bostäder.

Annons
Den ökade efterfrågan på studentbostäder märks tydligt i Boplats egen statistik. Under juli sökte 4 895 studenter bostad via Boplats, vilket är betydligt fler än de två föregående åren. Under samma tid annonserades 186 lediga studentlägenheter ut.
Majoriteten av de sökande studenterna bor i Göteborg med omnejd. Men hela 44 procent kommer från orter utanför Göteborgsregionen eller är utlandsstudenter. Därmed har de ingen möjlighet att pendla.
–   För denna grupp är det särskilt angeläget att det finns komplement och tillfälliga lösningar som privatrum, konstaterar Maria Meyer-Martins.
Hittills i år har runt 300 privatrum och andrahandslägenheter annonserats via Boplats men det räcker inte. I slutet av augusti anordnar Boplats därför en temadag där sökande studenter och presumtiva hyresvärdar kan mötas. Boplats har också extra bemanning under sommaren för att ta emot studenter.
Men det är inte bara hos Boplats, som bland annat förmedlar lägenheter åt Chalmers Studentbostäder, som trycket på studentbostäder är högt. Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder SGS, som förmedlar sina lägenheter via en internkö, har just nu inget outhyrt.
–   Sedan har vi ett hundratal lägenheter som blir lediga i september – oktober, säger Mats Odersjö, vd för SGS. Vi går efter kötid så för att få ett enkelrum krävs en kötid på cirka ett år och för lägenheter två till fyra år beroende på var de ligger.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Studenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden” Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.