HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stora bostadsbeslut avgörs i dag

Uddevalla Akutplan mot bostadskrisen, detaljplan för kvarteret EOL samt utbyggnad av länsväg 161. Dagens kommunstyrelsemöte i Uddevalla bjuder på flera stora bostadsbeslut.

Bostadsbristen i Uddevalla är akut. Närmare 10 000 personer står i Uddevallahems bostadskö och vd:n Thomas Aebeloe vittnar om extrem trångboddhet, madrassuthyrning och dyra köp av så kallade inskrivningsadresser. 

– Vi måste sätta oss ner med alla inblandade parter och prata igenom det här, sade Aebeloe till Bohusläningen i oktober förra året. 

Läs ocksåIngen lek att göra parksäsongen säker för barnen

Därmed är det kanske inte så konstigt att flera av ärendena som politikerna i Uddevallas kommunstyrelse har att ta ställning till, när de möts i dag, rör just bostadsfrågan. 

Först och främst ska man säga ja eller nej till en akutplan som, om den genomförs, kan ge kommunen upp till 200 lägenheter före utgången av 2019. I planen ingår lägenhetsmoduler, billiga kombohus, nya gruppboenden samt påskyndade nybyggen. 

En annan punkt på dagordningen rör kvarteret EOL mitt i stan intill pingstkyrkan. Här vill Uddevallahem bygga en fastighet med 60 lägenheter och kontorslokaler i botten. Planen är att Länsförsäkringar ska flytta in när huset står färdigt. Men först måste detaljplanen godkännas och den ska kommunstyrelsen ta ställning till i dag. 

Läs ocksåJoakim tar kampen mot Uddevallahem - "oklara regler om rökning"Rökning, skadestånd

Under sammanträdet kommer även utbyggnaden av länsväg 161 mellan Uddevalla och Lysekil att behandlas. En fråga som fått fart på branschorganisationen Fastighetsägarna. 

– Vi vill ha en säker väg mellan Uddevalla och Lysekil. Därför kräver vi nu att politikerna i Uddevalla stödjer den planerade vägutbyggnaden, skriver Torbjörn Sjögren, som tillförordnad näringspolitisk chef för Fastighetsägarna GFR. 

Bakgrunden är att Trafikverket och Västra Götalandsregionen vill göra länsväg 161 till en mötesfri så kallad 2+2-väg. Och att en del politiker i Uddevalla istället förespråkat en 1+1-väg även i framtiden. 

Läs ocksåVem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde?Fredrik Marcusson från Hyresgästföreningen undrar vem som ska ha råd att bo i hyreshuset i Sjölyckan i Mariestad.

– Det normala är att kommunpolitiker arbetar för att få infrastruktursatsningar till sin kommun. Vi uppmanar därför kommunstyrelsen att ta sitt ansvar och stödja den här viktiga satsningen, säger Sjögren.

Läs också Lena har varit Tallvägen trogen sedan barnsben: "Härifrån flyttar man inte frivilligt" Kämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.