Annons

Stora bostadsbeslut avgörs i dag

Uddevalla Akutplan mot bostadskrisen, detaljplan för kvarteret EOL samt utbyggnad av länsväg 161. Dagens kommunstyrelsemöte i Uddevalla bjuder på flera stora bostadsbeslut.

Bostadsbristen i Uddevalla är akut. Närmare 10 000 personer står i Uddevallahems bostadskö och vd:n Thomas Aebeloe vittnar om extrem trångboddhet, madrassuthyrning och dyra köp av så kallade inskrivningsadresser. 

– Vi måste sätta oss ner med alla inblandade parter och prata igenom det här, sade Aebeloe till Bohusläningen i oktober förra året. 

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Därmed är det kanske inte så konstigt att flera av ärendena som politikerna i Uddevallas kommunstyrelse har att ta ställning till, när de möts i dag, rör just bostadsfrågan. 

Först och främst ska man säga ja eller nej till en akutplan som, om den genomförs, kan ge kommunen upp till 200 lägenheter före utgången av 2019. I planen ingår lägenhetsmoduler, billiga kombohus, nya gruppboenden samt påskyndade nybyggen. 

Annons

En annan punkt på dagordningen rör kvarteret EOL mitt i stan intill pingstkyrkan. Här vill Uddevallahem bygga en fastighet med 60 lägenheter och kontorslokaler i botten. Planen är att Länsförsäkringar ska flytta in när huset står färdigt. Men först måste detaljplanen godkännas och den ska kommunstyrelsen ta ställning till i dag. 

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

Under sammanträdet kommer även utbyggnaden av länsväg 161 mellan Uddevalla och Lysekil att behandlas. En fråga som fått fart på branschorganisationen Fastighetsägarna. 

– Vi vill ha en säker väg mellan Uddevalla och Lysekil. Därför kräver vi nu att politikerna i Uddevalla stödjer den planerade vägutbyggnaden, skriver Torbjörn Sjögren, som tillförordnad näringspolitisk chef för Fastighetsägarna GFR. 

Annons

Bakgrunden är att Trafikverket och Västra Götalandsregionen vill göra länsväg 161 till en mötesfri så kallad 2+2-väg. Och att en del politiker i Uddevalla istället förespråkat en 1+1-väg även i framtiden. 

Läs ocksåAnn-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”Bengt och Ann-Charlotte Wassenius, Sture och Ann-Christin Sallander, Mars, Trollhättan, Eidar, kollage, KW

– Det normala är att kommunpolitiker arbetar för att få infrastruktursatsningar till sin kommun. Vi uppmanar därför kommunstyrelsen att ta sitt ansvar och stödja den här viktiga satsningen, säger Sjögren.

Läs också Diana jobbar för att fler ska engagera sig Ingen lek att göra parksäsongen säker för barnen Joakim tar kampen mot Uddevallahem - "oklara regler om rökning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.