HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stora hyressänkningar i nytt Uppsalaområde

Uppsala Det blir stora hyressänkningar i nya kvarteret Åpromenaden sedan de boende tagit hjälp av Hyresgästföreningen i en tvist med Uppsalahem. Som mest sänks hyrorna med 3 500 kronor i månaden.
Foto: Petra Marandi Roos
För en normal trerummare sänks hyran med 1 400-1 500 kronor i månaden sedan hyresnämnden nu satt ny hyresnivå för bostäderna här på Åpromenaden.

Uppsalahems bygge av 276 lägenheter i ”industristaden” längs Fyrisån med successiv inflyttning som pågick till hösten 2018 blev dyrare än det från början var meningen.

Totalkostnaden för fastigheten blev 710 miljoner kronor eller i genomsnitt nästan 2,6 miljoner per bostad.

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

Hyrorna blev också därefter. För de största lägenheterna med fem rum fick hyresgästerna betala drygt 19 000 kronor medan en trea av normalstorlek kunde kosta 12 700 kronor att hyra.

Uppsalahem ville i en förhandling införa så kallade presumtionshyror som inte styrs av bruksvärdesprincipen. Men Hyresgästföreningen ansåg att den begärda hyresnivån var för hög. Förhandlingarna avbröts utan att det gått att få till någon överenskommelse.

61 av hyresgästerna i kvarteret har därefter med stöd av två jurister från Hyresgästföreningen vänt sig till hyresnämnden och krävt ändrade hyresvillkor.

Läs ocksåRekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll väntaAldrig tidigare har så många kommunala hyresförhandlingar kört fast som i år. Då återstår ännu månader på årets förhandlingsomgång.

Hyresgästerna ville ha hyrorna sänkta med motsvarande cirka 2 500 kronor för en normalstor trerummare. För de allra största lägenheterna begärdes det en sänkning med så mycket som drygt 5 000 kronor.

Hyresgästernas företrädare lyfte fram lägenheterna i ett närliggande kvarter med inflyttning 2011 och med betydligt lägre hyror som bra jämförelseobjekt.

Sent på fredagseftermiddagen kom hyresnämndens beslut. Det blir stora hyressänkningar. Dock inte så stora som hyresgästerna begärde.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

För normalstora treor sänks hyran med 1 400-1 500 kronor i månaden från den nuvarande nivån på cirka 12 700 kronor. En hyresgäst som i dag betalar 19 200 för en femma får hyran sänkt till 15 700. För ettorna blir det en minskning från cirka 7 200 till 6 400.

Hyresnämnden tyckte inte att lägenheterna i området intill var ens i grova drag jämförbara. Nämnden kom därefter att göra en mer allmänt hållen skälighetsbedömning utifrån ett antal bruksvärdesfaktorer och sin kännedom om hyresläget i Uppsala.

Resultatet blev alltså att de nya hyrorna hamnar någonstans mitt emellan vad Uppsalahem i dag tar ut och vad hyresgästerna ansett det skäligt att betala.

Det blir också retroaktiv återbetalning av de för höga hyror som Uppsalahem tagit ut med som mest 17 500 kronor.

Läs också Högre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar" Demonstration mot rekordhöga hyreskrav i Biskopsgården

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.