Annons

Stora prisskillnader för ett glas vatten

Halland Om du bor i Hylte kostar ett glas vatten dubbelt så mycket som det kostar i Halmstad. Det visar en rapport från Hyresgästföreningen.

Om du bor i en normalstor trea i Hylte betalar du cirka 5 400 kronor per år för vatten och avlopp. Men bor du i Halmstad betalar du bara cirka häften så mycket.

Så stora är prisskillnaderna mellan taxorna för vatten och avlopp i de kommuner som ingår i Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Priserna är hämtade ur den årliga Nils Holgersson-rapporten 2014, som bland annat Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen ligger bakom.

– Det är orimligt att priserna varierar så mycket för samma sak, säger Petra Lundh, bostadspolitisk samordnare vid Hyresgästföreningen.

Enligt Petra Lundh kan skillnaderna förklaras med att vissa kommuner har fler meter ledningar per användare, andra har stora investeringar och några arbetar aktivt med att hålla priserna nere.

Annons
Läs också"Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna

– Vi har regelbundna samtal med politiker för att få dem att inse att de måste hålla avgifterna på en rimlig nivå och inte genomföra allt för stora höjningar på ett bräde, säger Petra Lundh.

Vad kan hyresgästerna göra för att minska sina kostnader?

Läs ocksåOklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kranKvinna vid ett handfatet. Hon har ena handen på vredet, den andra under kranen för att känna på vattnet.

– De kan gå samman med sina grannar och diskutera hur de kan få ned vattenförbrukningen i sitt hus.

– Om fler får ned sin konsumtion blir notan lägre och miljön kommer att må bättre.

Annons
Så mycket kostar vatten & avlopp för en trea per år
Hylte: 5 413 kronor
Kungsbacka: 4 160 kronor
Laholm: 3 867 kronor
Falkenberg: 3 627 kronor
Varberg: 3 167 kronor
Halmstad: 2 313 kronor

Källa: Nils Holgersson-rapporten

Läs också Svåra fuktskador i sju lägenheter – hyresgäst anmälde inte vattenläcka Vattnet steg över Yvonnes storstövlar efter oväder i Kungshamn Försvunnen värd riskerar höga viten: "Tämligen akut ärende"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.