Annons

Stora skillnader mellan värdarnas förvaltning

Västra Götaland Allmännyttan är generellt bättre värdar än privata fastighetsägare. Åtminstone enligt de västsvenska hyresgästerna själva. Men allra bäst är privatvärden Örgryte Bostad.

För fjärde gången har Hyresgästföreningen frågat tusentals hyresgäster i västra Sverige hur de upplever sitt boende. Rapporten, som släpptes idag, visar att hyresgäster hos allmännyttan generellt är mer nöjda än de som hyr hos privatvärdar. Jämfört med 2009, då förra undersökningen gjordes, har värdarnas snittbetyg sjunkit något.

– Att hyresgästerna inte är mer nöjda med vardagsförvaltningen idag jämfört med för tio år sedan är nog det mest anmärkningsvärda, säger Lennart Sjöstedt, bostadspolitiskt sakkunnig på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mest nöjda är regionens hyresgäster med utomhusmiljön, tvättstuga och hyresvärdarnas tillgänglighet. Däremot bör hyresvärdarna i regionen enligt rapporten prioritera förbättringar vad gäller underhåll och lägenheternas standard.

– Det här har varit områden man borde prioritera sedan vi släppte den första rapporten 2004, säger Lennart Sjöstedt.

Annons

– Att vardagsförvaltningen inte förbättrats sedan dess är ett tydligt tecken på att värdarnas ambitionsnivå är för låg.

Läs ocksåHär är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”En man på de ena sidan och på de andra en man som går i ett soprum.

Undersökningen visar också på stora skillnader i förvaltningskvalité mellan de olika bostadsföretagen. Trots att allmännyttan sammanlagt får högre betyg av hyresgästerna toppas listan överlägset av en privatvärd: Örgryte Bostad. Bäst betyg av de kommunala bostadsbolagen får Varbergs Bostad.

Sämst betyg av alla bolag i undersökningen får Bovista, som förvaltar lägenheter i Bergsjön och Västra Frölunda i Göteborg. Som Hem & Hyra skrivit om tidigare har lägenheterna där varit omskrivna i flera år på grund av bristande underhåll. Helt nyligen stod det klart att Bovista köps upp av fastighetsägaren Balder – vars dotterbolag Balder Hisingen AB får näst sämst betyg i undersökningen.

Annons

Hela rapporten hittar du här.

Läs ocksåHuset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig”En ung man som går i ett överfullt soprum med diverse avfall både i överfulla soptunnor och på golvet.
Läs också Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.