Annons

Storbråk om hyrorna i Malmö

Malmö ​Fastighetsägarna Syd rasar mot Hyresgästföreningen i södra Skåne. Efter uppgörelsen 9 mars med Kanslihuset som ger högre hyror för 14 000 hyresgäster i Malmö känner sig Fastighetsägarna Syd förda bakom ljuset. ”Nu är det bråk. Det är ingen tvekan om det”, säger Stefan Lindvall, vd för Fastighetsägarna Syd.

Fastighetsägarna Syd är mycket kritiska till Hyresgästföreningens agerande i både årets och förra årets hyresförhandlingar.

– Jag har tappat allt förtroende för Hyresgästföreningen i södra Skåne. Man uppför sig inte så här. Jag är mycket irriterad, säger Stefan Lindvall.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Fastighetsägarna Syd menar att Hyresgästföreningen har ägnat sig åt förhandlingsvägran när man gjort klart en uppgörelse med Kanslihuset, som företräder privata fastighetsägare, på 2,4 procent, samtidigt som man förhandlat med Fastighetsägarna.
– Hyresgästföreningen har obstruerat i förhandlingarna och ej följt den förhandlingskultur som bör råda mellan oss. De har gått bakom ryggen på våra förhandlare. Vi var först ut med vårt yrkande och har sedan inte kunnat få några tider att sätta oss ner och förhandla. Det har varit den ena ursäkten efter den andra, säger Stefan Lindvall.
 
Han menar att Hyresgästföreningens agerande kommer att få konsekvenser efter att förhandlingarna har avslutats i år men han ville inte gå närmare in på vad som kan hända.
– Det kommer att bli efterräkningar för Hyresgästföreningen, säger Stefan Lindvall.
 
Vad innebär det här bråket för hyresgästerna?
– Det finns två scenarier. Antingen fortsätter förhandlingarna enligt vedertagen förhandlingskultur eller så frånträder vi förhandlingarna och då kan vi direktavisera de nya hyrorna. Skulle det hamna i hyresnämnden har vi inga problem med det. Det har vi resurser till, säger Stefan Lindvall.
 
Är det rätt mot hyresgästerna?
– Våra uppdragsgivare är de privata fastighetsägarna.
 
Hyresgästföreningen försvarar sig.
– Vi har inte åsidosatt någon i de här förhandlingarna. Det pågår förhandlingar med flera parter parallellt. I det här fallet har vi lämnat ett motbud på Fastighetsägarnas yrkande så bollen ligger hos dem, säger Dorthe H Romare, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.
 
Hyresgästföreningens förhandlingschef har förhoppningar att man ska kunna göra upp med Fastighetsägarna också.
– Jag är inte intresserad av diskutera förhandlingarna i media utan jag ser helst att diskussionerna fortsätter på nästa utsatta förhandlingstid, säger Dorthe H Romare.
 
Läs mer:

Annons
Fakta: Vitbok om diskriminering av romer

”Jag har tappat allt förtroende för Hyresgästföreningen i södra Skåne.”

Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Skiljemannens beslut: Tusentals helsingborgare får hyreshöjning med 5,3 procent Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.