Annons

Större vinst än beräknat hos Gotlandshem

Gotland Förra året gjorde Gotlandshem en vinst på 4,9 miljoner kronor. Det är en klen tröst att det blev mer än man räknat med, eftersom framtiden väntar med stora renoveringsbehov av framför allt miljonprogramshusen.

​Det blev en större vinst än beräknat för Gotlandshem förra året, trots att man lade relativt stora resurser på underhåll. Vd, Staffan Thurgren, skriver i årsredovisningen att det bland annat gick att genomföra arbetet tack vare att ägaren, kommunen, sänkte sina krav på avkastning.

Ränteläget har också varit förmånligt, något som påverkat storleken på vinsten.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Av årsredovisningen framgår att det finns flera problem att ta itu med i framtiden. Det största kan vara upprustningen av husen i miljonprograms-områdena.

Annons

I samband med hyresförhandlingen för 2011 gjorde Gotlandshem en överenskommelse med Hyresgästföreningen att satsa på det inre underhållet, på bekostnad av det yttre. Behovet av yttre underhåll är dock stort.

Staffan Thurgren skriver också om ett annat problem, att kunna erbjuda lägenheter till alla dem som önskar. Eftersom nyproduktion är dyrt är det svårt att ge sig kast med det, utom i områden där man kan ta ut tillräckligt höga hyror för att täcka investeringen.

Annons
Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

Thurgren skriver: ”Att hitta modeller för att bygga billigt är en utmaning för alla parter.”

Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent Gotlandshems oväntade satsning – vill bygga 500 bostadsrätter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.