Annons

Största värden vill utöka rökförbud

Göteborg Kommunala bostadsbolaget Poseidon i Göteborg har redan rökförbud i all nyproduktion. Nu gör bolaget även ett försök med rökfritt i sina äldre hus. Systemet bygger på frivillighet från början men blir tvingande för kommande hyresgäster.
Person som röker.
Foto: Pixabay
Enligt hyreslagen går det inte att förbjuda befintliga hyresgäster att röka. Nu gör Poseidon ett försök med frivilligt rökfria trappuppgångar.

Poseidon är Sveriges största hyresvärd och har gått i bräschen för att införa rökförbud i sina hus. Medan exempelvis systerbolaget Bostadsbolaget bygger en viss andel rökfritt har Poseidon valt att förbjuda rökning i all sin nyproduktion.

Förbudet gäller såväl i lägenheterna, som på balkongerna och i direkt anslutning till huset, till exempel i porten.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Rökförbud är något som efterfrågas av många, men som Hem & Hyra tidigare har skrivit så är det tveksamt om det har stöd i hyreslagen.

Nu tar Poseidon ett nytt steg och öppnar för rökförbud även i sina äldre hus.

Göran Leander.

– Vi har skickat ut ett erbjudande till alla våra hyresgäster. Om alla i ett trapphus är överens om det så förklarar vi det trapphuset för rökfritt, säger Göran Leander, chef för affärsutveckling och kommunikation hos Poseidon.

Ett tillägg till hyreskontrakten skapas där hyresgästerna förbinder sig att inte röka i lägenheterna, på balkongerna, i gemensamma utrymmen eller i entrén. Detta tillägg fortsätter sedan att gälla även när nya hyresgäster flyttar in.

– Vi har redan fått 3 000 svar. Det är många glada och positiva tillrop, ”äntligen!”. Sedan finns det förstås en och annan som är negativ också, säger Göran Leander.

Den 8 juli är sista svarsdatum. Sedan ska Poseidon gå igenom alla svaren och se hur många kompletta trappuppgångar det kan bli.

Annons
Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

– Vi får se efter sommaren. Det är nog lättast i lägre hus. Är det 50 lägenheter i en trappuppgång så vill det till att inte en enda svarar nej, säger Göran Leander.

Samtidigt skriver Poseidon själva i ett pressmeddelande: ”Hittills har hyreslagen inte tolkats som att man kan förbjuda rökning i lägenheter. Därför bygger Poseidons erbjudande på att alla som bor i en uppgång är överens om att hålla den rökfri.”

Vidare skriver bolaget att ”om rökförbudet inte skulle efterlevas kommer vi att påminna dem som bor i huset om vad som gäller”.

Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.

Det låter som lite mixade budskap. Frivilligt för första hyresgästen, men inte för nästa. Och oklart vad ni har för möjligheter att straffa den som bryter mot kontraktet. Hur tänker ni er att det ska genomföras?

– Ja, om man ska förbjuda något måste det också finnas en påföljd. Hittills har inte hyresnämnden tolkat det som att man har rätt att säga upp någon för att den röker. Men om fler och fler önskar rökfria hus och fler och fler inför det, så kan det förmodligen också påverka hur man väljer att tolka lagen. Även om det inte är vår ambition att driva sådana fall i hyresnämnden, så säger vi inte heller att vi inte kommer att göra det.

Ni har redan i era trivselregler att man enbart får röka på balkongerna så länge man inte stör grannarna. Räcker inte det?

– Problemet att det ofta är känsligt och kanske obehagligt för en hyresgäst att påpeka att man störs av rök från sin granne. Med en överenskommelse råder rökförbud på balkongen i alla lägen, oavsett om man stör eller ej. Det ger en tydlighet.

Annons

Vill ni gå i täten för en ändrad attityd till rökning i bostadshus?

– Ja, det vill vi, även om vi inte tagit beslut än om vi kommer att fortsätta med den här satsningen. Vi känner att toleransen för passiv rökning minskar i samhället, fler och fler fredade zoner införs. Ska då inte ens eget hem vara en sådan plats? Vi förbjuder inte rökare att bo hos oss, vi har ingen åsikt om ifall någon röker. Men frågan är var man röker. Vi vet att det finns ett stort intresse för att bo rökfritt, när vi skickat ut enkäter har 60 procent av hyresgästerna svarat att de vill det.

Det kostar också pengar för er att sanera efter någon som rökt länge i lägenheten. Är det en faktor?

– Det är riktigt att det kräver extra behandling om någon har rökt ner en lägenhet. Den kostnaden går ut över hyresgästkollektivet. Så det finns många plus med rökfritt. Kanske någon dessutom slutar när det blir lite jobbigare att röka. Det har vi inget emot i så fall.

LÄS MER:
Rökning i rökfritt hus inte skäl till uppsägning

Tyresö Bostäder förbjuder rökning i lägenheter

Läs också Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering Femårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen ned Rekordkrav och kraschade förhandlingar – kaos när 100 000-tals hyror sätts av skiljeman

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.