HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tyresö Bostäder förbjuder rökning i lägenheter

Tyresö Klagomål från grannar och dyra saneringskostnader. Det är skälet till att Tyresö Bostäder ska införa rökförbud i lägenheten och på balkongen för hyresgäster som flyttar in i nyproducerade och befintliga lägenheter. Den som är missnöjd kan gå till hyresnämnden och försöka få kravet upphävt.
Foto: Kenneth Samuelsson
Alla som vill ha en lägenhet hos Tyresö Bostäder i framtiden får förbinda sig att inte röka i lägenheten.

Tyresö Bostäder, med 3 000 lägenheter, följer flera andra bostadsbolags exempel och förbjuder rökning nyproduktion. Men bolagets styrelse har även tagit det ovanliga beslutet att införa rökförbud även för dem som vill ha en lägenhet i det befintliga beståndet. I dagsläget känner Hem & Hyra bara till att Primula och Lundbergs har förbud mot rökning för alla som tecknar kontrakt för nya och befintliga lägenheter.

Beslutet togs på bolagets styrelsemöte i mars och innebär att kontraktet innehåller en avtalspunkt där hyresgästerna förbinder sig att inte röka i lägenheten, på balkongen eller i närheten av byggnaden där det kan störa andra hyresgäster.

Läs ocksåLundbergs inför rökförbud

I ett mejl till Hem & Hyra skriver Mari Önnevall, Kundservicechef på Tyresö Bostäder, att rökförbudet gäller alla som tecknar kontrakt för en lägenhet i bolagets nyproducerade lägenheter. Men skrivningen om rökförbud kommer även att gälla befintliga lägenheter.

”Det stämmer att vi numera erbjuder rökfria fastigheter i nyproduktionen på Temyntan och Hasselbacken. Beslut är fattat om att succesivt införa rökfria hyresavtal även i det befintliga beståndet. Där håller vi på att arbeta fram rutiner och ta fram arbetssätt för att det ska implementeras på ett bra sätt”, skriver hon.

När kommer det att införas?
”Det är inte bestämt ännu”, skriver hon i mejlet.

Läs ocksåSvårt att förbjuda grannarna att röka

Skälet till att Tyresö Bostäder inför rökförbud är att kostnaden för att sanera en lägenhet där någon rökt är hög och att ett rökförbud minskar antalet klagomål från grannar men även brandrisken.

Enligt Susanne Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm går det att skriva in i kontraktet att rökförbud råder i lägenheten när ett nytt hyreskontrakt tecknas. Men den hyresgäst som känner att den inte kan leva upp till kravet kan gå till hyresnämnden och försöka få bort villkoret.
– Jag kan inte säga hur hyresnämnden ser på det men jag tror det finns goda möjligheter att få bort villkoret i efterhand, säger hon.

Läs också Vad tycker du om rökförbudet? "Inför rökfria lägenheter" Få bolag erbjuder rökfritt Hyresgästföreningen: Mitthems rökförbud håller inte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.