HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rökning i rökfritt hus inte skäl till uppsägning

Varberg Att röka i sin egen lägenhet måste vara tillåtet även om det råder rökförbud i huset. Det slår hyresnämnden fast i ett beslut om en man i Varberg, som värden ville säga upp.
Att röka i sin bostad är tillåtet oavsett rökförbud. Det slår hyresnämnden i Göteborg fast i ett beslut.

Hyresvärden Varberghägern Fastighets AB ville säga upp den 61-årige mannen för att han stört sina grannar. Enligt värden handlar det om upprepade fester med högljudda röster, sång, skrål och gitarrspel i lägenheten och liv i trapphuset.

Dessutom ska mannen ha rökt i sin lägenhet, trots att det råder rökförbud i huset.

Läs ocksåLät sonen bo själv i lägenheten – köpte villa strax intillHyresnämnden tror inte på kvinnans förklaringar till varför hennes vuxne son bodde själv i lägenheten.

Mannen hävdar å sin sida att han inte spelat gitarr på länge, och att hans gäster inte stört omgivningen så mycket som värden hävdat. Han har fått två varningsbrev, men det var 2012 och 2013. Sedan dess har han varit lugnare.

När det gäller rökningen säger 61-åringen att han länge inte var medveten om förbudet, som han anser är oskäligt. Men sedan han blev påmind om att det är förbjudet har han inte rökt inne på minst ett år. Han rökte heller inte i någon onormal omfattning innan dess, och bara i lägenheten, inte i trapphuset som värden påstått.

Hyresnämnden i Göteborg avslår Varbergshägerns krav att få säga upp mannen.  De störningar mannen utsatt sina grannar för kan inte anses allvarliga. De flesta klagomål under 2015 har handlat om röklukt och inte om ljudstörningar. Det ska också ha blivit lugnare under 2016.

Läs ocksåÖversvämning väckte värdens misstankar – får inte vräka hyresgästenEn av festdeltagarna somnade i duschen och orsakade en rejäl översvämning.

Hyresnämnden skriver: ”Rökning i normal omfattning inne i en lägenhet får i flertalet fall anses tillåtet, även om det finns ett förbud mot rökning intaget i hyreskontraktet. Den omständigheten att (61-åringen) rökt inne i sin lägenhet kan därför i sig inte läggas honom till last i detta ärende. Fastighetsbolaget har heller inte visat att den röklukt som uppenbarligen känts i trappuppgången kommer från (61-åringens) lägenhet.”

Beslutet har inte överklagats.

LÄS MER:
Juristen: ”Det håller inte att säga upp någon på grund av rökning”

Läs ocksåMamma drev knarkcentral hemma i lägenhetenResväska full med narkotikakapslar.

Poseidon: ”Vi kommer inte att sluta bygga rökfritt”

Tobaksrök var inte störande

Läs också Inget förbud i lagen mot rökning – ändå införs det i allt fler hyreshus Hyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.