Annons

Rökning i rökfritt hus inte skäl till uppsägning

Varberg Att röka i sin egen lägenhet måste vara tillåtet även om det råder rökförbud i huset. Det slår hyresnämnden fast i ett beslut om en man i Varberg, som värden ville säga upp.
Att röka i sin bostad är tillåtet oavsett rökförbud. Det slår hyresnämnden i Göteborg fast i ett beslut.

Hyresvärden Varberghägern Fastighets AB ville säga upp den 61-årige mannen för att han stört sina grannar. Enligt värden handlar det om upprepade fester med högljudda röster, sång, skrål och gitarrspel i lägenheten och liv i trapphuset.

Dessutom ska mannen ha rökt i sin lägenhet, trots att det råder rökförbud i huset.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mannen hävdar å sin sida att han inte spelat gitarr på länge, och att hans gäster inte stört omgivningen så mycket som värden hävdat. Han har fått två varningsbrev, men det var 2012 och 2013. Sedan dess har han varit lugnare.

När det gäller rökningen säger 61-åringen att han länge inte var medveten om förbudet, som han anser är oskäligt. Men sedan han blev påmind om att det är förbjudet har han inte rökt inne på minst ett år. Han rökte heller inte i någon onormal omfattning innan dess, och bara i lägenheten, inte i trapphuset som värden påstått.

Hyresnämnden i Göteborg avslår Varbergshägerns krav att få säga upp mannen.  De störningar mannen utsatt sina grannar för kan inte anses allvarliga. De flesta klagomål under 2015 har handlat om röklukt och inte om ljudstörningar. Det ska också ha blivit lugnare under 2016.

Annons
Läs ocksåFimpade fel – får betala 700 000 i skadestånd

Hyresnämnden skriver: ”Rökning i normal omfattning inne i en lägenhet får i flertalet fall anses tillåtet, även om det finns ett förbud mot rökning intaget i hyreskontraktet. Den omständigheten att (61-åringen) rökt inne i sin lägenhet kan därför i sig inte läggas honom till last i detta ärende. Fastighetsbolaget har heller inte visat att den röklukt som uppenbarligen känts i trappuppgången kommer från (61-åringens) lägenhet.”

Beslutet har inte överklagats.

LÄS MER:
Juristen: ”Det håller inte att säga upp någon på grund av rökning”

Läs ocksåNorskt par åker ut från hyrvilla i Bohuslän – Kommunala värden: "Saknar behov"När Munkbo upptäckte att det norska paret inte hade behov av sin hyresvilla vände de sig till Hyresnämnden för att få kontraktet uppsagt.

Poseidon: ”Vi kommer inte att sluta bygga rökfritt”

Annons

Tobaksrök var inte störande

Läs också Hyresskuld på 118 000 till kommunen – nu förlorar kvinnan sin bostad Rikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdel Rökte inomhus i nybyggd lägenhet – får chocknota på 142 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.