HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rökning i rökfritt hus inte skäl till uppsägning

Varberg Att röka i sin egen lägenhet måste vara tillåtet även om det råder rökförbud i huset. Det slår hyresnämnden fast i ett beslut om en man i Varberg, som värden ville säga upp.
Att röka i sin bostad är tillåtet oavsett rökförbud. Det slår hyresnämnden i Göteborg fast i ett beslut.

Hyresvärden Varberghägern Fastighets AB ville säga upp den 61-årige mannen för att han stört sina grannar. Enligt värden handlar det om upprepade fester med högljudda röster, sång, skrål och gitarrspel i lägenheten och liv i trapphuset.

Dessutom ska mannen ha rökt i sin lägenhet, trots att det råder rökförbud i huset.

Läs ocksåLägenheter nikotinsaneras för miljontals kronor - så ser reglerna ut för rökning inomhusRökning kan skada en lägenhet

Mannen hävdar å sin sida att han inte spelat gitarr på länge, och att hans gäster inte stört omgivningen så mycket som värden hävdat. Han har fått två varningsbrev, men det var 2012 och 2013. Sedan dess har han varit lugnare.

När det gäller rökningen säger 61-åringen att han länge inte var medveten om förbudet, som han anser är oskäligt. Men sedan han blev påmind om att det är förbjudet har han inte rökt inne på minst ett år. Han rökte heller inte i någon onormal omfattning innan dess, och bara i lägenheten, inte i trapphuset som värden påstått.

Hyresnämnden i Göteborg avslår Varbergshägerns krav att få säga upp mannen.  De störningar mannen utsatt sina grannar för kan inte anses allvarliga. De flesta klagomål under 2015 har handlat om röklukt och inte om ljudstörningar. Det ska också ha blivit lugnare under 2016.

Läs ocksåGunilla och Karl-Evert uppsagda på grund av Sotis kiss: ”Överdrivet”Gunilla Johansson och katten Sotis i Fengersfors.

Hyresnämnden skriver: ”Rökning i normal omfattning inne i en lägenhet får i flertalet fall anses tillåtet, även om det finns ett förbud mot rökning intaget i hyreskontraktet. Den omständigheten att (61-åringen) rökt inne i sin lägenhet kan därför i sig inte läggas honom till last i detta ärende. Fastighetsbolaget har heller inte visat att den röklukt som uppenbarligen känts i trappuppgången kommer från (61-åringens) lägenhet.”

Beslutet har inte överklagats.

LÄS MER:
Juristen: ”Det håller inte att säga upp någon på grund av rökning”

Läs ocksåOvaccinerad isolerade sig i fritidshuset – nära mista hyreskontraktetovaccinerad, covid-19, hyresnämnden, hyresnämnden i Göteborg

Poseidon: ”Vi kommer inte att sluta bygga rökfritt”

Tobaksrök var inte störande

Läs också Peter rökte inomhus i 20 år - krävs på nära en halv miljon kronor av värden 70-åring i Borås skyller sena hyror på bedrägeri - Blir uppsagd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.