Annons

Stort tryck på bostad inför terminsstart

Dalarna Bostadsbristen kan vara en ömmande rygg efter sex månader på en fällsäng i mammas vardagsrum. Elsa Stolpe har försökt få bostad via Blocket, ringt, ringt – och ringt igen.

 ”Lägenhet sökes akut”. När Hem & Hyra gick in på Blocket första juli ligger 100 annonser  ute på Blocket första juli från bostadssökande i Örebro. Och det redan innan universiteten kommit med sina antagningsbesked. Samma dag finns 20 annonser om bostäder att hyra. Och samtidigt står mellan 20 000-30 000 personer i kö hos Örebrobostäder – som har 82 lediga lägenheter.

Och på samma sätt ser det ut i resten av Mellansverige samma dag: i Falun finns 18 annonser om bostäder att hyra och 32 som söker. I Eskilstuna och Västerås finns ett 20-tal långtidskontrakt och över 100 sökande. I Uppsala annonserar över 200 personer efter lägenheter – som inte finns. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På samma sätt ser det ut i Karlstad: 16 000 personer i kö hos KBAB – som har noll lediga lägenheter.Och över 100 personer söker permanent boende på Blocket. Samtidigt som majoriteten av annonserna ”bostad uthyres” handlar om sommarhus för många tusenlappar under några veckor på semestern. 

En av dem som sökt bostad hos det kommunala bostadsbolaget, hos privatvärdar och Blocket är Elsa Stolpe i Våxnäs i Karlstad. Hon är 22 år och bor sedan årsskiftet på en fällsäng i sin mammas vardagsrum som varje kväll fälls ut.

Och varje morgon fälls ihop. Från början var ryggen öm, men med tiden har hon vant sig. Hon hade egentligen redan flyttat hemifrån, men trivdes inte i Borås där hon bott i två år.

Annons
Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.

– Det var meningen att det skulle vara en tillfällig lösning, men det har visat sig svårt att få en bostad, säger Elsa.

Via Blocket kontaktades hon av en man som nyligen separerat.
– Kanske var han bara dålig på att formulera sig, men när han skrev att han var nyseparerad så kändes det obehagligt på något sätt, säger hon.

Och när många slåss om en och samma bostad blir orden allt viktigare även för den som söker bostad (Se separat artikel om tips på hur du söker bostad). Elsa var noggrann med sin annons och beskrev sig själv och hunden Kajsa, trots att hon förstod att det skulle ligga henne i fatet att hon hade husdjur.

Läs ocksåUtbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad"Utbudschock på andrahandsmarknaden. Hamid Samadzadeh märker att det är svårare att hyra ut.

– Mamma tyckte jag var lite för personlig. Men om någon låter en bo i deras hem, så vill man ju att de ska veta så mycket som möjligt vem man är tänker jag. Och Kajsa är min familjemedlem. Jag gör mig inte av med henne för att få bo.

Annons

En nackdel med Blocket tyckte Elsa var att annonsen ganska snart hamnar längre ner på sidan eftersom det hela tiden fylls på med nya bostadssökande. Då började hon i stället att ringa till privata hyresvärdar – och fick napp. Ett förstahandskontrakt.

– Hyresvärden sa först att det inte skulle spela någon roll hur många gånger jag ringde. Men jag ringde igen och det lönade sig. Det kändes lite obehagligt att ringa, för jag vill inte vara till besvär och egentligen tycker jag att det är orättvist att den som hör av sig får bostad. Men samtidigt – när en börjar tycka att en fällsäng är bekväm, då har man sovit för länge på den.

Läs också Bluffsajt stal Jonas lägenhetsannons – nu används den för att vräka honom Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.